A következő száz évben nem lehet homokos felvonulást tartani az orosz fővárosban - hozta meg döntését a moszkvai bíróság.
A határozat előzménye, hogy Nikolaj Alexejev ismert köcsögjogi aktivista megpróbálta elérni, vonják vissza a városi tanács határozatát, mely szerint nem lehet a városban buziparádét tartani.
Beadványában azt kérte a bíróságtól, engedjék meg, hogy idén augusztus 23-án és a következő száz évben megszervezhessék a felvonulást. Így akarta biztosítani, hogy a jövőben is meglegyen erre a joguk.
Az akció azonban éppen ellenkezőleg sült el: a kérelmet elutasították, így a legkorábbi időpont, amikor Moszkvában buzifelvonulást rendezhetnek, 2112 lesz. Az aktivista bejelentette, a strassburgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé fogja vinni az ügyet, hogy bebizonyítsa, Moszkva tiltása igazságtalan.
A város egyébként arra hivatkozott, egy ilyen esemény felforgatná a társadalmi rendet, és a városlakók sem támogatnák.
Alexejev egyébként szembeszállt Szentpétervár döntésével is, mely szerint a városban tilos homoszexuális propagandát terjeszteni. A ratyit a törvény megsértése miatt ötezer rubelre büntették. A jogszabály szerint nemcsak egyének, hanem a homoszexualitást népszerűsítő szervezetek is büntethetők, a rájuk kiszabható legmagasabb bírság 500 ezer rubel.
(Nol nyomán)