Megtiltaná a muzulmán fejkendő és a zsidó fejfedő, a kipa viselésének engedélyezését nyilvános helyeken Marine Le Pen. A francia Nemzeti Front elnökének véleménye persze hatalmas felháborodást váltott ki a párizsi kormányzat és az ellenzék részéről is.
A politikus szerint a tiltást "az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken és az utcán" is el kellene rendelni - mondta Le Pen a Le Monde című napilap péntek délutáni számában megjelent interjúban.
A francia parlament 2004-ben fogadta el a közoktatás vallási semlegességének szavatolására hivatott törvényt, amely tiltja a tanulók felekezeti hovatartozására "tüntetően" utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. A jogszabály egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az állami iskolák falain belül.
A törvény megalkotásakor a célpont az iszlám fejkendő volt, ugyanis a muzulmán országokból érkezett bevándorlók leszármazottainak leánygyermekei körében egyre inkább hódított az iszlám hagyományokhoz alkalmazkodó viselet. A tiltás a magániskolákra nem vonatkozik, az egyetemek vezetősége pedig maga dönt a szabályozásról. Az egyéb állami munkahelyeken, például kórházakban vagy önkormányzati hivatalokban szintén tilos a női dolgozóknak a kendő viselete, de ez nem vonatkozik az ügyfelekre vagy a betegekre.
A Nemzeti Front idei választási programjában minden nyilvános helyen szorgalmazta a muzulmán kendő betiltását. A Le Monde azon kérdésére, miszerint bármilyen vallási hovatartozásra feltűnően utaló viseletet, így a kipát is betiltaná-e Le Pen, a politikus azt válaszolta: "Egyértelmű, hogy ha nem engedélyezzük a muzulmán fejkendőt, akkor a kipát is ki kell tiltani a nyilvános helyekről".
A nyilatkozat apropóját az iszlámellenes amerikai film, illetve a francia Mohamed-karikatúrák miatt a muzulmán világban nem szűnő tiltakozások adták, amelyek miatt Franciaország pénteken zárva tartotta a nagykövetségeit, konzulátusait és iskoláit mintegy húsz iszlám országban.
"Minden (vélemény), amely ellentétet szül és megoszt, ügyetlen. Ezért kell nekünk tehát szabályokat alkalmaznunk, de csak az általunk (el)ismert szabályokat, ezek pedig a köztársaság és a szekularizáció szabályai" - reagált Francois Hollande államfő Le Pen nyilatkozatára. A Nemzeti Front elnöke ugyanis azt szeretné, ha az állam és az egyház szétválasztásáról szóló 1905-ös törvényt a legszigorúbban alkalmazná a kormány, és "többé sem közvetlenül, sem közvetve nem finanszírozna mecseteket". Le Pen azt sem engedélyezné, hogy külföldről anyagilag támogathassák a muzulmán imahelyek építését, "kivéve azokat a különleges eseteket, amikor kölcsönös megegyezésről" van szó.
Vincent Peillon oktatási miniszter szerint "minden csúsztatás, minden pontatlanság az obskurantizmus és a gyűlölet melegágya. Marine Le Pen olajat önt a tűzre minden fundamentalizmus számára. Ő a legfőbb fundamentalista" - fogalmazott a tárcavezető.
Jean-Francois Copé, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára szerint Marine Le Pen "semmit nem értett meg a szekularizáció lényegéből. A szekularizáció nem azt jelenti, hogy a vallások minden kifejezési formáját kiirtjuk a társadalomból" - hangsúlyozta közleményében az ellenzéki vezető.
Az Iszlámellenség megfigyelő intézete szerint Marine Le Pen "össze-vissza hadonászik". "Az iszlámellenes film és a Mohamed-karikatúrák miatt kialakult nagyon feszült helyzetben mindez olaj a tűzre, csak azért, hogy még több problémát szítson a közösségek között" - mondta Abdallah Zekri, az intézet vezetője.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: