Szombaton a kora délutáni órákban hírügynökségek jelentették, hogy izraeli harci gépek semmisítettek meg egy drónt a zsidó állam légterében. A kezdeti bizonytalanság után a beérkező információk alapján kezd tisztulni a kép: a pilóta nélküli gépet a Gázai övezetből indították útjára, és Hebron közelében, a Yatir erdőség fölött lőtték le.
Izraeli katonai források azonnal a Hamászt vádolták meg a „támadás” végrehajtásával. Sőt Izraelben egy-két órával a gép behatolása után immár azt is tudni vélik, hogy a „Irán támogatását élvező Hezbollah” is részt vállalt valamilyen titokzatos módon az akcióban.
A drón állítólag nyugati irányból lépett be az izraeli légtérbe, ahol is fél órán keresztül repült, mígnem a zsidó állam hősies légvédelme le nem lőtte. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint ugyanakkor az elhárítást nem érte meglepetésként a támadás, sőt, mint mondta, a légvédelem kezdettől fogva követte a drón útját, és csak azért nem lőtték le korábban, mert el akarták kerülni, hogy a gép sűrűn lakott területeken érjen földet.
Az izraeli felderítés köreiből származó információk szerint a pilóta nélküli harci gépet a Gázai övezetben zajló Hamász-hadgyakorlat helyszínéről indították útra. Szeptember második hetében egyeztettek a szóban forgó katonai gyakorlatról a Hamász, a Hezbollah és Irán képviselői – állítják izraeli titkosszolgálati források, amelyek még azt is tudni vélik, hogy a palesztin ellenállási szervezet mozgósította harci alakulatait.
Perge Ottó - Press TV - Debka nyomán
1. frissítés: A Népszabadság írja: A tudósítók szerint az utóbbi időben több kisebb méretű drón is behatolt az izraeli légtérbe, de azok mindig észak felől jöttek. Három alkalommal sikerült kideríteni, hogy a pilóta nélküli repülők a libanoni síita mozgalomhoz, a Hezbollahhoz tartoztak.
Az izraeli média szerint a mostani gép nyugatról közelítette meg az országot, de nem a Gázai övezet felől jött.
2. frissítás: Így lőtte le Izrael a drónt