Az elmúlt napok eseményeit összefoglaló összeállításaink, külföldi forrásokból vett hírekkel, több tucat fényképpel, videóval és frissítéssel itt találhatók:
Hétfő reggelre 110-re nőtt a palesztin halottak száma, a sebesülteké meghaladja a 900-at. (Tegnap este 101 halottból 24 volt gyermek, 10 nő, 13 idős ember, a 850 sebesültből pedig 260 gyermek, 140 nő és 55 idős ember.)

Izrael tűzszüneten gondolkodik - vagy legalábbis ezt szeretné elhitetni a világgal
Az izraeli kormány állítólag fontolóra vette, hogy elfogadja azt az egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelynek célja a Gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok és a zsidó állam közötti harcok leállítása.

Az izraeli közszolgálati média értesülései szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este szűk körű kormányülést tartott kilenc miniszter részvételével. Az izraeli közrádió híradása szerint az ülésen az esetleges tűzszünetről és egy esetleges Gázai övezeti szárazföldi offenzíváról tárgyaltak.
Meg nem erősített hírek szerint Netanjahu kormányfő hajlik rá, hogy elfogadja az egyiptomi tűzszüneti javaslatot. Az izraeli rádió szerint Izrael azt szeretné, ha 24 órára elhallgatnának a fegyverek, és a felek ez idő alatt kidolgoznák egy hosszabb fegyvernyugvás feltételeit.
Közben további csapatokat vittek a határra, egy zsidó tévé képei:
Fegyvert kér az ellenállóknak a Hezbollah
A palesztinok és a Hamász (az MTI szerint "palesztin terrorszervezet") támogatására szólította föl a muszlim világot Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezére annak ellenére, hogy a csoport ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban.
Míg a Hamász a szíriai "felkelők" pártját fogja, a Hezbollah - és Irán - a lázadást leverni próbáló Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese.
"Tegyük félre a Szíriával kapcsolatos nézetkülönbségeket, és tegyünk meg mindent, hogy véget vessünk a Gázai övezet elleni agressziónak, és megvédjük Gáza népét" - jelentette ki Haszan Naszrallah. "Ez vallási, erkölcsi és emberbaráti kötelességünk" - tette hozzá a síita vezető a libanoni főváros, Bejrút déli részén nagy kivetítőn közvetített beszédében.
Hosszú időn át az Aszad-rezsim is támogatta a Hamászt, de a szíriai felkelés kirobbanása után, amikor kiderült, hogy a palesztin mozgalom a felkelők pártjára áll, bezárták a Hamász damaszkuszi irodáját. Háled Mesaalt, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjét - aki a szíriai felkelés kitörése után nem egészen egy évvel áttette székhelyét Katarba - a szíriai állami tv-ben megvádolták, hogy "eladta az ellenállást a hatalomért".
Naszrallah sejk beszédében fölszólította az arab országokat, hogy fegyverekkel segítsék az Izraellel szembeni gázai ellenállást. "Egyesek, akik fegyvereket szállítanak Szíriába (a felkelőknek), egy golyót sem mernek eljuttatni Palesztinába" - mondta, alig burkoltan Katarra utalva. Izrael öt napja bombáz palesztin célpontokat a Gázai övezetben, ahonnan valóságos rakétaesőt zúdítottak az elmúlt napokban a zsidó államra. A konfliktusban több mint száz ember vesztette életét, többségében palesztinok.
Szükségtelenül lőttek találomra kiválasztott házakat
Benny Gantz vezérkari főnök tegnap meglátogatta a délen állomásozó csapatokat, és azt mondta a hadosztályok vezetőinek az Ynetnews izraeli hírportál beszámolója szerint: "Arra kérlek, figyeljetek arra, hogy ne lőjetek szükségtelenül találomra kiválasztott házakat." (Ez a legtökéletesebb cáfolata annak a zsidó hazugságözönnek, amivel már egy hete vezetik félre a világot, ti. hogy "sebészi pontossággal" kiválasztott célpontokat támadnak, és céljuk a civil áldozatok elkerülése. Ez utóbbi persze már a civilek - köztük eddig a pillanatig 24 gyermek és 10 nő - számát tekintve sem hihető - vagy pedig szándékosan civileket is kiválasztanak "sebészi pontossággal", hogy így törjék meg az ellenállást - a szerk.)

Gantz  hozzátette: "Nem láttam még és nem tudok olyan küldetésről, melyet a Goláni Brigád nem teljesített sikerrel, és ez sem olyannak ígérkezik. Azt fogjátok tenni, amit én mondok."
FRISSÍTÉSEK
1. Bankot és kormányépületet is bombáztak
Bankra, kormányépületekre és más célpontokra is csapást mért az izraeli hadsereg kedd hajnalban a Gázai övezetben hetedik napjába lépett hadműveletének keretében.
Reggeli sajtójelentések szerint folytatódtak a támadások mindkét oldalon. Izraeli közlés szerint hétfőn több mint 130 rakétát lőttek ki a palesztin övezetből izraeli területre, bár az éjszaka folyamán ezek száma jelentősen csökkent. Palesztin források szerint az új izraeli célpontok közé tartozott egy bank, amelynek szolgáltatásait a Gázai övezetet irányító Hamász szervezet is igénybe vette, továbbá több kormányépület Gáza városában és egy katonai vezető háza is. Az övezet déli és északi részén is számos célt támadtak az éjjel.
Folytatódtak a diplomáciai egyeztetések is az erőszak csökkentésének érdekében. Az Egyesült Államok mindazonáltal az ENSZ székhelyén jelezte, hogy egyelőre nem kíván csatlakozni egy ENSZ biztonsági tanácsi határozathoz. Orosz részről azt jelezték, hogy várhatóan javaslatot tesznek egy azonnali fegyvernyugvásra szólító határozat elfogadására.
2. Egyelőre "csak" bombázgat Izrael - az is kellően hatékony, és veszélytelenebb is
Izrael ideiglenesen felfüggeszt minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben - közölte kedden egy magas rangú tisztségviselő.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben Kairóban a konfliktusban érintett minden felet azonnali tűzszünetre szólított fel.
3. Felmérések: 45% folytatná a mészárlást, de félnek a szárazföldi behatolástól
Az izraeli közvélemény erősen támogatja a légierő bevetését a Gázai övezetben, de bizonytalan egy szárazföldi offenzívával kapcsolatban - jelzik a legfrissebb izraeli közvélemény-kutatások.
A Panels nevű izraeli közvélemény-kutató cég felmérése szerint az izraeliek 85 százaléka helyesnek véli a hadművelet megindításáról hozott döntést, de a folytatás tekintetében megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 45 százaléka folytatná a légicsapásokat, 22 százaléka tűzszünetet szeretne, és 25 százalék szerint szárazföldi hadműveleteket kellene kezdeni a Gázai övezetben.
A Dialóg nevű közvélemény-kutató cég hasonló eredményekre jutott: a megkérdezettek 84 százaléka támogatja a jelenlegi hadműveletet, míg 39 százalékuk annak folytatását akarja légicsapásokkal. 30 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szárazföldi egységek bevonulását szeretné látni az övezetben, míg 19 százalék azonnali fegyvernyugvást akar.
Benjámin Netanjahu kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter népszerűsége töretlen. A közvélemény-kutatók szerint ebből az következik, hogy az izraeliek többsége szerint nem politikai számításból indították a hadműveletet. Netanjahu eddigi ténykedésével az egyik kutatás alapján a válaszadók 78 százaléka volt elégedett, míg egy másik felmérésben 55 százalék. Barakot 70, illetve 55 százalékban látták sikeresnek a megkérdezett izraeliek.
4. A Nobel-békedíjas megint a gyermekgyilkosokat védte
Elsősorban az Egyesült Államok ellenkezése miatt nem tudtak megegyezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai hétfőn egy olyan nyilatkozatról, amely felszólított volna az ellenségeskedés beszüntetésére Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között.
A BT Marokkó beterjesztése alapján tárgyalt a szövegről, de azzal több tagnak - így az Egyesült Államok mellett Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Németországnak is - fenntartásai voltak, mert nem utalt az Izraelre kilőtt palesztin rakétákra. Diplomáciai források szerint Washington és mások módosításokat javasoltak a szövegen, de a kiegészítések révén távolabb kerülhetett volna a tűzszünet, mert a diplomáciai egyeztetések meghosszabbítására helyeződött volna a hangsúly.
Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak New Yorkban személyesen számolt be arról, hogy országa nem fogadja el a szöveget, mert álláspontja szerint az "aláásná a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseket".
Azt hazudta, hogy a Egyesült Államok és a térség országai komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tárgyalásos úton elérjék az erőszak leállítását, a feszültség enyhítését. Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter "egész nap telefonos kapcsolatban állt" különböző közel-keleti vezetőkkel - fogalmazott a nagykövet.
Oroszország a vita után bejelentette, hogy ha a BT 15 tagja nem jut megállapodásra a nyilatkozat szövegéről, kedden azonnali tűzszünetre szólító határozattervezetet terjeszt elő a tanácsban.
5. Giudo Westerwelle német külügyminiszter Jeruzsálemben biztosította támogatásáról az „önvédelmet” folytató Izraelt
A Gázai övezet elleni legújabb izraeli katonai támadás támogatására és a szokásos hűségnyilatkozat megtételére Jeruzsálembe érkezett Guido Westerwelle német külügyminiszter, akit fogadott Simon Peresz izraeli államelnök. A német politikus Rámalláhban a mai nap folyamán Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is megbeszélést folytat.
Zoom
Guido Westerwelle és Simon Peresz Jeruzsálemben
Guido Westerwelle a Gázai övezet ellen indított izraeli hadművelet hírére és a szerinte önvédelmet folytató Izrael megtámogasára ma délelőtt Nyugat-Jeruzsálembe érkezett, ahol az elnöki rezidencián fogadta őt Simon Peresz államelnök. A nagy fölvásárló a találkozón köszönetet mondott Westerwellének, amiért Németország és személyesen Angela Merkel kancellár odaadóan támogatja az "önvédelmet folytató" zsidó államot.
Zoom
Simon Peresz a találkozón így siránkozott a német külügyminiszternek: „Az elmúlt egy hét folyamán a Hamász és más terrorszervezetek a Gázai övezet területéről több mint 1500 rakétát indítottak Izraelre, iskolákra és lakóházakra”, mondta vendégének a Nobel-békedíjas álszent szélhámos, majd e szavakkal folytatta: „Nagyra értékeljük az izraeli polgárok életét veszélyeztető támadások leállításáért kifejtett erőfeszítését és azon igyekezetét, hogy a térség népei visszanyerjék a békébe vetett hitüket”.
Westerwelle a maga részéről biztosította Pereszt: „Németország kormánya a barátja, Izrael mellett áll. Izraelnek joga van megvédeni magát és polgárait, s a Hamásznak pedig abba kell hagynia az Izrael elleni rakétatámadásokat”, jelentette ki a német külügyminiszter, aki a mai nap folyamán Rámalláhban találkozik Mahmúd Abbásszal, a palesztin Nemzeti Hatóság elnökével.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
6. Erdogan: Izrael etnikai tisztogatást hajt végre, a palesztinok csak védekeznek
Izrael fittyet hány a térség békéjére, lábbal tiporja a nemzetközi jogot, és etnikai tisztogatást hajt végre egy nép ellen. Ez az ország apránként elfoglalja a palesztin területeket - mondta a miniszterelnök pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a képviselői előtt.
Erdogan szerint a Gázai övezetből Izraelre rakétákat lövő palesztin csoportok jogos önvédelmet gyakorolnak az ártatlan civileket mészárló zsidó állam önkényes és törvénytelen támadásaival szemben. Úgy véli, senki sem mondhatja, hogy Izrael az önvédelemhez való jogával él.
Az áldozatok száma közben 116-ra növekedett, és mintegy 920 sebesült van.
(Kuruc.info - Russia Today - Press TV - Al-Dzsazíra - Háárec - YnetNews - MTI nyomán)