Magára vonta a másságosok haragját hazájában Lech Walesa, a lengyel demokrácia legendás alakja, a Nobel-békedíj kitüntetettje azzal a minapi kijelentésével, hogy a homokosoknak nincs joguk kiemelkedő szerepre a politikában, és kisebbségként érjék be kevesebbel a társadalomban.

A liberális kommentátorok szerint Walesa, aki sikerre vezette a lengyel demokratikus erők harcát a kommunizmus ellen, "jóvátehetetlen kárt okozott önképének". Pénteken ugyanis egy tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy a homokosoknak nincs joguk "elöl ülni" a parlamentben, ha pedig már egyáltalán ott vannak, akkor üljenek hátul, "vagy akár egy fal mögött".
"Tudniuk kell, hogy kisebbséget alkotnak, és érjék be kevesebbel, ne törjenek a legmagasabb csúcsokra - mondta a TVN magáncsatorna "melegjogokról" szóló műsorában. - Egy kisebbség nem telepedhet rá a többségre" - tette hozzá.
Az ország első demokratikusan választott elnöke mélyen konzervatív római katolikus, nyolc gyermek atyja, aki sohasem hangoztatott "haladó" társadalmi nézeteket.
2011-ben beválasztották a lengyel parlamentbe az első nyíltan ferde hajlamú törvényhozót és az első "transzszexuálist". Ők állandóan ott vannak a köz szeme előtt, s közben a törvényhozók nemrég kezdtek megvitatni egy buziházassági törvényt. Bár a képviselők három javaslatot már leszavaztak, a vita persze folytatódik, mert a liberálisok annyira toleránsak, hogy más álláspont érvényesülésébe soha nem nyugszanak bele.
Egyesek azt jósolják, hogy Walesa megjegyzéseinek még "súlyos következményei lehetnek". Egy országos bizottság, amely a gyűlöletbeszéd és hasonló bűncselekmények elleni küzdelemre jött létre, panaszt tett vasárnap az ügyészségnél Gdanskban, Walesa szülővárosában, "szexuális kisebbség elleni gyűlöletpropaganda" terjesztésével vádolva őt.
Ezen kívül persze esedékes más Nobel-díjasok elhatárolódási versenyének beindulása is.
(MTI nyomán)