Jeruzsálem azzal fenyeget, hogy kilép az Európai Unió kiemelt innovációs projektjéből, ha a szervezet nem mond le a megszállt területeken működő intézmények finanszírozási tilalmáról - írta a Maariv című izraeli napilap csütörtökön.
A nyolcvan milliárd eurós költségvetésű „Horizon-2020” nevű program az EU új munkahelyek teremtését célzó, kiemelt tudományos és kutatási együttműködése, amelyben központi szerepet vállaltak az izraeli tudósok.
Az eredeti tervek szerint a zsidó állam több mint hatszáz millió euróval szállna be hét év alatt a programba, de mintegy másfélszeres kutatási támogatást kapna vissza (tehát ezzel is ők járnának jól - a szerk.). Izrael kutatóközpontként különleges helyzetet élvez a tudományos és fejlesztési együttműködésben, a projekt egyetlen olyan teljes jogú résztvevője, amely nem tagja az uniónak.
A lapnak név nélkül nyilatkozó jeruzsálemi tisztviselő szerint a kormány elhatározta, hogy nem éri be az uniós szankcióktól való elhatárolódással. "Az EU -nak el kell döntenie, hogy megéri-e számára lemondani az izraeli emberi erőforrásról”- nyilatkozta az illetékes.
A külügyminisztérium egyik diplomatája szerint viszont súlyos csapást mérne a Horizon-2020-ból való kilépés az izraeli információs technológai szektorra. „Meg kell gondolnunk, hogy ez a lépés jó-e Izraelnek, nem megy -e túl messzire”- nyilatkozta.
Az EU pénteken életbe lépő irányelvei alapján megtagadja az együttműködést a megszállt területeken lévő izraeli intézményekkel és minden EU-s szerződést egy záradékkal lát el, amely leszögezi, hogy a szóban forgó területek nem részei Izraelnek.
(MTI nyomán)