Arszenyij Jacenyuk új miniszterelnök (róla is azt mondják, hogy zsidó)
Ukrajnai zsidó vallási, közéleti vezetők, politikusok és művészek néhány nyílt levélben hazugsággal vádolták meg Vlagyimir Putyint, miután az orosz elnök egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy Kijev utcáin erőszakos cselekmények mennek végbe, támadások érik a zsidó közösségeket, zsinagógákat. Mindez hazugság, mert nem az ukránok, hanem a Putyin által bátorított oroszok a neonácik, mi több, az új kijevi kormányban zsidók is vannak, írják az ukrajnai zsidók Putyinnak - számol be a nyílt levélről a Má'árív című izraeli napilap.
A Vlagyimir Putyinnak írt nyílt levélben huszonegy ukrajnai zsidó közéleti személy, köztük rabbik, vallási vezetők, újságírók, politikusok és művészek fölszólítják az orosz elnököt, hogy hagyjon föl a hazudozással, mert a napokban Kijevben hatalomra került forradalmárok egyáltalán nem neonácik, nem ukrán nacionalisták, és főleg nem antiszemiták. Az aláírók az új ukrán vezetés demokratikus mivoltát azzal is kívánják bizonyítani, hogy zsidóként említik az egyik miniszterelnök-helyettest.

Molotov-nyomok a zsaporizzsjai zsinagógán
"Elnök Úr! Ön az Ukrajnában zajló eseményekről szóló hírekből tudatosan a hazug, uszító beszámolókat választja ki, pedig nagyon jól tudja, hogy Viktor Janukovicsnak a Kijev utcáin végbemenő erőszakról, beleértve a zsinagógák elleni támadásokról szóló állítása hazugság, az első szótól az utolsóig", áll a zsidók levelében, amely így folytatódik: "A sajtótájékoztatón Ön által az ukrajnai antiszemitizmus erősödéséről szóló állítás nem fedi a valóságot. Ön valószínűleg Ukrajnát összezagyválja Oroszországgal, ahol a zsidó szervezetek a tavalyi évben az ottani antiszemita események számának növekedéséről számoltak be."
"Tisztában vagyunk azzal, hogy a politikai ellenzék soraiban (Ukrajnában - H. J.) vannak nacionalista csoportok, de közülük még a legszélsőségesebbek sem merészelnek antiszemita vagy idegengyűlölő nézeteket hangoztatni. A kis létszámú nacionalistát a polgári társadalom és az új kormány kordában tartja, amit viszont nem lehet elmondani az ön biztonsági erői által fölbátorított orosz neonácikról", folytatódik a Putyinnak címzett pimasz hangvételű levél.
Zoom
A zsidó Alexander Scserbatyukot gyászolják Kijevben
"Az elmúlt napokban országunk stabilitását valóban veszély fenyegeti. Csakhogy ez a fenyegetés az orosz kormány, személy szerint az ön részéről ér bennünket. Az ön politikája bátorítja a szakadárokat, az Ukrajnára nehezedő nyomás fenyegetést jelent az egész ukrán népre. (...) Vlagyimir Vlagyimirovics, nagyra értékeljük az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogaiért kifejtett aggodalmát, ám mi nem kérünk abból, hogy 'megvédjen' bennünket Ukrajna lerohanása és területének bekebelezése által", olvasható az ukrajnai zsidó közéleti személyek Putyinnak írt nyílt levelében, akik végül fölszólítják az orosz elnököt, hogy azonnal vonja ki fegyvereseit Ukrajnából, tartsa tiszteletben az ország függetlenségét, és ismerje el törvényesnek az új kijevi kormányt.
Hering J. - Kuruc.info
Korábban írtuk: