Az ukrán erők a "terrorellenes műveletben" visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését, és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát - mondta el az éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.
Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg.
A helyi kórház megerősítette, hogy sebesültet nem szállítottak be hozzájuk.
Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban, oda "sem technikát, sem embereket" nem küldtek az ukrán különleges erők.
Kijelentette ugyanakkor, hogy sikeres kramatorszki akciójuk után más kelet-ukrajnai városokban folytatják majd "terrorellenes műveletüket".
A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagyszabású támadást" indítottak Szlovjanszk ellen, de - mint hangoztatta - embereik megvédik a várost.
Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el.
Az Unian ukrán hírügynökség szerdára virradó éjjel arról számolt be, hogy Szlovjanszkban a szeparatisták elfogtak egy ukrán felderítő tisztet és sofőrjét.
Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, az Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt telefonon megfenyegette Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, azt követelve tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól.
Parubij éppen újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetést, amikor Zsirinovszkij felhívta őt, és fenyegető szavait így az újságírók is rögzíthették. Az ukrán vezető a tudósítások szerint visszautasította az orosz politikus szavait, ugyanakkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy különleges erőket dobott át Ukrajnába, amelyek tagjai nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként.
Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorelhárítási központjának vezetője előzőleg a visszafoglalt kramatorszki katonai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre megduplázódott Ukrajnában az általuk észlelt "zöld emberkék" száma.
Az új ukrán vezetés így emlegeti az orosz biztonsági erők Ukrajnában bevetett, azonosító jelzések nélküli egyenruhában tevékenykedő fegyvereseit.
Ami a kramatorszki katonai repülőteret néhány napja lerohanó "szeparatista" csoportot illeti, ők a repteret visszafoglaló ukrán kommandósok helyettes parancsnoka szerint korszerű automata fegyverekkel és mesterlövész puskákkal voltak felszerelve.
Korábban írtuk: Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés történt, többen megsebesültek - jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi önvédelmi erők közlésére hivatkozva.
Zoom
Az ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző önvédelmi erőkkel. Váratlanul lövöldözés tört ki. Az oroszpárti önvédelmi erők több tagja megsebesült, lehet, hogy halottak is vannak.
A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett, alacsonyan szálló katonai repülőgép jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy Szu-27-es.
Az oroszbarát milícia közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek megvédeni a települést.
A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte: az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagy támadást" indítottak Szlovjanszk ellen is. "Embereink megvédik a várost" - mondta.
Kijev: Kramatorszkban különleges műveletet kezdtek az ukrán fegyveres erők
A terrorellenes intézkedések keretében különleges műveletet kezdtek az ukrán fegyveres erők Kramatorszkban - erősítette meg kedden a kijevi védelmi minisztérium.
A tárca annyit közölt, hogy a kelet-ukrajnai városban "elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében, amelyek végrehajtásához a fegyveres erők támogatást nyújtanak". Részleteket a műveletről hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra.
A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy már halálos áldozata is vannak a műveletnek. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium a művelet befejeződése után tájékoztatja a sajtót.
Önvédelmi erők: négy halottja van a kramatorszki repülőtér elleni rohamnak
Négy halottja és két sebesültje van a kramatorszki repülőtér elleni rohamnak - közölte a helyi oroszbarát önvédelmi erőkre hivatkozva az RT orosz állami hírcsatorna.
Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a kramatorszki repülőtér felett négy vadászbombázó, feltehetően Szu-27-es gép repült el, és tüzet nyitott a repülőtérre.
A CNN helyi tudósítója Harkivból azt jelentette: Szlovjanszk oroszbarát polgármestere azt mondta, az ukrán erők körbevették a várost, ahol a kormányzati épületeket a szakadár erők tartják megszállva. Az amerikai hírtelevízió híre szerint Kijev felől jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába.
Belügyi csapatok behatoltak Szlovjanszkba
Ukrán belügyi csapatok kedd délután behatoltak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városába, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.
Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség azt közölte: a Kijev által meghirdetett terrorellenes művelet keretében az ukrán belügyminisztérium egységei behatoltak a Donyeck megyei Szlovjanszkba.
"Most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügy oszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal. Terrorellenes akció következik" - közölte a hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva.
Az Interfaksz-Ukrajina arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélos technikát vonultattak fel.
Ukrán tábornok: "Likvidálni" fogják azokat a szakadárokat, akik nem teszik le a fegyvert
"Likvidálni" fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert - közölte kedden újságírókkal Kelet-Ukrajnában Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője.
Krutov , aki az SZBU terrorellenes központját vezeti, a Szlovjanszktól mintegy negyven kilométerre északra lévő területen a sajtó képviselői előtt elmondta: megsemmisítenek minden olyan szakadárt, aki nem teszi le a fegyvert. A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek tulajdonképpen az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában. "Ez nehéz ellenség számunkra" - tette hozzá az ukrán tábornok.
Moszkvát csapatai visszavonására szólította fel, nyugati védelmi lépésekről beszélt a NATO-főtitkár
Az ukrán határon felvonultatott katonai erőinek a visszavonására és "Ukrajna destabilizálásának befejezésére" szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kedden, egyúttal pedig arról is beszélt, hogy a NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba.
A dán politikus az Európai Unió védelmi minisztereivel folytatott egyeztetést követően újságírói kérdésre kijelentette: "teljesen világos, hogy Oroszországnak mélyen benne van a keze a kelet-ukrajnai válságban."
Rasmussen közölte, hogy a NATO három lépésből álló válaszra készül: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint "csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását" tervezi a keleti végeken. Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, "senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük" - szögezte le.
"Több közös hadgyakorlatra van szükség, például a NATO Reagáló Erő és az EU harccsoportjai között, hogy fel legyünk készülve bármire, amit a jövő hozhat" - mondta a szövetség főtitkára, az EU és a NATO közti védelmi kapcsolatok erősítését sürgetve. Ismét hangsúlyozta, hogy a NATO szerint az ukrán válság "rendezésének a helyes útja egy politikai és diplomáciai megoldás" lenne.
Oroszország szerepével kapcsolatban Anders Fogh Rasmussen leszögezte, hogy Moszkvának a probléma forrása helyett a megoldás részévé kell válnia. A NATO-főtitkára arra szólította fel Oroszországot, hogy "csillapítsa az (ukrán) válságot, hívja vissza katonáit az ukrán határról, és tegye egyértelművé, hogy nem támogatja a (kelet-ukrajnai) oroszbarát szakadárok erőszakos cselekményeit."
A NATO-nagykövetek várhatóan szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a szövetség katonai tervezői által előterjesztett javaslatokat, amelyek között szerepel a keleti tagországok védelmének megerősítése és harci repülőgépek és hadihajók átmeneti állomásoztatása a szövetség keleti határterületein.
A Kreml cáfolta, hogy orosz haderő tartózkodna Kelet-Ukrajnában
Abszurd az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában - jelentette ki az orosz elnöki szóvivő kedden.
Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.
A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekből vonta le a következtetést. Az elnök csütörtökön élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság kérdéseire.
Uniós védelmi miniszterek: egész Európa biztonságát tekintve messzemenő következményekkel kell számolni
A krími és a jelenlegi kelet-ukrajnai eseményeknek egész Európa biztonságára nézve messzemenő következményeivel kell számolni - hangsúlyozták az Európai Unió védelmi miniszterei kedden Luxembourgban tartott tanácskozásukon.
Hende Csaba honvédelmi tárcavezető telefonon az MTI-nek elmondta: a védelmi miniszteri értekezlet - amelyen Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is részt vett - egyik központi témája az ukrajnai helyzet és annak Európa biztonságára és védelempolitikájára gyakorolt hatása volt. Az ukrajnai helyzet kapcsán a védelmi miniszterek súlyos aggodalmuknak adtak hangot. Hende Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrán események a Balkánon is "fertőzhetnek", ezért az Európai Uniónak továbbra is oda kell figyelnie a Nyugat-Balkán térségére.
Mint a miniszter kifejtette: a tagállamok egyetértettek abban, az uniós közös biztonság- és védelempolitika (CSDP) terén az állam- és kormányfők által tavaly decemberi csúcsértekezletükön hozott döntéseket maradéktalanul végre kell hajtani. Ezzel összhangban további erőfeszítéseket kell tenni a katonai képességfejlesztések terén, s ezt - mint kiemelték - a védelmi kiadások megfelelő szintjével kell alátámasztani. Számos védelmi miniszter - köztük Hende Csaba is - rámutatott arra, hogy a jelenlegi helyzetben még fontosabbá vált a NATO-val és Egyesült Államokkal való szoros együttműködés.
Szóba került továbbá az Európai Unió ukrajnai polgári missziós szerepvállalásának lehetősége is, de ez az ötlet még kezdeti szakaszban van - jegyezte meg Hende Csaba.
A védelmi miniszterek értekezletén téma volt még az Európai Unió Közép-afrikai Köztársaságba indított katonai művelete is, amelyben tizenhárom tagállam - köztük Magyarország -, valamint Grúzia is részt vesz. Hende Csaba elmondta: a Közép-afrikai Köztársaságban az Európai Unió szerepvállalásának fő célja a humanitárius katasztrófa megakadályozása. A 800 fősre tervezett misszió tevékenysége a főváros egyes körzeteinek védelmét látja majd el, s várhatóan május végére éri el a teljes műveleti készenlétet.
Ezek mellett megvitatták továbbá az Európa Unió készülő tengerbiztonsági stratégiáját is. A tengerek irányából érkező kihívások hatékonyabb kezelését segítő dokumentum a tervek szerint idén júliusra fog elkészülni.
Miniszteri formációban ülésezett az Európai Védelmi Ügynökség irányító testülete is, amely az európai országok közötti védelmi tervezési együttműködést, s a képességfejlesztési projekteket tekintette át. Ennek kapcsán Hende Csaba kiemelte a Visegrádi 4-ek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) együttműködését, amelynek a védelmi szférában is fontos szerepe van.
Hende Csaba elmondta továbbá, hogy kedden délután a Védelmi Együttműködési Kezdeményezés (DECI) tagországai - Magyarország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Szlovénia - szándéknyilatkozatot írnak alá egy 2017 első felében felállítandó olasz vezetésű harccsoport létrehozásáról. Ezzel Magyarország tovább növeli hozzájárulását az Európai Unió úgynevezett gyorsreagáló képességeihez - emelte ki a miniszter.
Korábban írtuk: Hivatalosan bejelentette Turcsinov, hogy megkezdődött az akció
A Wall Street Journal rendkívüli híradásban számolt be arról, hogy az ukrán ideiglenes elnök bejelentette kedd reggel az észak-donyecki katonai műveletek megkezdését.
Ezzel ukrán részről megerősítést nyert, amit eddig csak orosz és oroszbarát források állítottak: harckocsikkal vonult fel az ukrán katonaság az ország szakadár keleti részén.
Zsirinovszkij az USA-t okolja
Az Egyesült Államok tehet az ukrajnai háborúról! – jelentette ki kedden az orosz állami dumában Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt frakcióvezetője.
Korábban írtuk: Peking ezúttal befolyásos nemzetközi közvetítővé válhat, az oroszok meghallgatásig nem foglalnak állást
A kínai diplomácia bölcsességéről fog árulkodni az, ahogy Peking nyilvánosan állást foglal majd Kelet-Ukrajna kérdésében a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatandó tárgyalások után - áll a Global Times című angol nyelvű kínai napilap véleménycikkében, amely egyébként óv az elhamarkodott kinyilatkoztatásoktól.
A Lavrov érkezésének napján, kedden megjelentetett jegyzetben a nyugati médiára hivatkozva arról írnak, hogy az orosz diplomácia vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő hónapban esedékes látogatásának előkészítése mellett bizonyára részletesen tájékoztatni fogja vendéglátóit a feszültséggel terhes kelet-ukrajnai helyzetet illető moszkvai véleményről, és a kínai vezetők is elmondják majd a magukét.
A lap közbevetőleg megjegyzi, hogy különbséget lát a Krím és a kelet-ukrajnai régió helyzete között. Úgy véli, a Krím csatlakozását Oroszország döntése tette lehetővé, miközben a keleti részen történtekben több spontaneitást lát. A térség esetleges elszakadása Ukrajnától közvetlen csapást jelentene Ukrajna nemzetközi törvények által garantált területi egységére - fogalmaz az írás szerzője, aki szerint Putyin a katonák határ mellé vezénylése ellenére sem biztos a dolgában.
A Global Times szerint Kínának nem szabad elhamarkodottan állást foglalnia a kérdésben. Úgy véli, Pekingnek a Krím bekebelezése utáni helyzetben az adott felállás stabilizálását kell támogatnia. Olyan megoldást kell szorgalmaznia, amely egyszerre szolgálja Kijev, a kelet-ukrajnai oroszok, Moszkva és a Nyugat érdekeit.
A lap felhívja a figyelmet, hogy a fontos kínai-orosz kapcsolatokat meg kell védeni, tenni kell azért, hogy az ukrán válság ne távolítsa el egymástól Pekinget és Moszkvát. A cikkíró úgy véli, a jelenlegi helyzetben Peking hivatalosan deklarált semlegessége felértékelődött, s ezért a szerepe is megnőtt a béke elősegítésében.
Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy ne támogassa a kelet-ukrajnai térség függetlenségi törekvéseit, ugyanakkor ne hagyja elszigetelődni Moszkvát - állapítja meg az írás. Hozzáteszi, hogy Kína sohasem vált igazán befolyásos közvetítővé a nemzetközi konfliktusokban, de talán az ukrán válság rendezésének elősegítésében eredményes lehet.
Az FBI segít az ukrán hatóságoknak visszaszerezni a külföldre menekített tőkét
Az Ukrajnából külföldre menekített tőke visszaszerzéséhez nyújt segítséget az Egyesült Államok azzal, hogy Kijevbe küldte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az igazságügyi és a pénzügyminisztérium egyes munkatársait, hogy segítsenek a helyi hatóságoknak - írta internetes oldalán a BBC az amerikai külügyminisztériumra közleményére hivatkozva.
A dokumentum szerint az amerikai szakértők konzultálnak az ukrán kormánnyal a külföldre menekített, eltulajdonított pénzek ügyében folyó vizsgálatról, a bizonyítékok gyűjtése során felmerülő kérdésekről.
Az értesülés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia többoldalú találkozót szervez ukrán tisztviselők és a kulcsfontosságú országok pénzügyi központjai képviselőinek részvételével, hogy koordinálják az erőfeszítéseket az ellopott pénzek felkutatásában.
Fegyverropogás Szlovjanszknál, harckocsik tartanak a város felé
Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi Moszkva-barát szakadár vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva.
Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni - elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.
A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját. Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitották rájuk tüzet. Mikola azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók - írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.
Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.
Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni - tette hozzá.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.
Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből, ellenkező esetben "átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés" kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével. A kijevi fenyegetés ellenére a szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket több kelet-ukrajnai városban.
Oroszbarát fegyveresek szereztek meg egy szlovjanszki repülőteret
A hétfőn közzétett videót az ukrán UNIAN hírügynökség osztotta meg.
Obama sürgette, hogy Putyin szólítsa fel fegyverletételre az oroszbarát csoportokat
Barack Obama amerikai elnök arra sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert - közölte helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház.
A Washingtonban kiadott kommüniké szerint Obama Moszkva kérésére hívta fel Putyint az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.
Az amerikai elnök a telefonban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek.
"Az országban minden irreguláris erőnek le kell tennie a fegyvert" - hangsúlyozta Barack Obama.
Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz hivatalos személyek által használt retorika ellenére az ukrán kormány "figyelemreméltó visszafogottságot" tanúsított, és elismeréssel szólt Kijev arra irányuló erőfeszítéseiről is, hogy egyesítse az országot a május 25-i szabad és tisztességes elnökválasztás megtartásával, egy befogadó jellegű alkotmányos reform elfogadásával, valamint a hatalom decentralizálását célzó konkrét lépések előterjesztésével.
Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik, és egyértelművé tette, hogy ennek Moszkvát terhelő "költségei" csak tovább nőnek majd, ha ezek az ukrajnai akciók folytatódnak.
Az amerikai elnök a fehér házi közlemény szerint kitért a kontaktcsoport csütörtökre tervezett genfi tanácskozására, kijelentve, hogy noha továbbra is hisz a diplomáciai megoldás lehetőségében, az nem érvényesülhet egy olyan környezetben, amelyben az orosz hadsereg megfélemlítést alkalmaz az ukrán határokon, Ukrajnában fegyveres provokációk történnek, a kremlbeli hivatalos személyek pedig a feszültséget fokozó retorikával élnek.
A Kreml néhány órával korábban egész más beállításban számolt be Obama és Putyin megbeszéléséről. Moszkva szerint Putyin a telefonban azt hangoztatta, hogy Oroszországot "alaptalanul", puszta spekulációk alapján "vádolják azzal, hogy beavatkozik az Ukrajna keleti részében zajló eseményekbe".
A nap folyamán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, 1 milliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A közlést megelőzően Lew fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert.
(MTI - HVG nyomán)