Marine Le Pen rágalomnak nevezte az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja vezetője, Nigel Farage "vádját", mely szerint a Francia Nemzeti Front antiszemita lenne.

"Nincs félnivalójuk a zsidóknak a Nemzeti Fronttól"
Nigel Farage ugyanis korábban visszautasította Le Pennek azt a javaslatát, mely szerint az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának csatlakoznia kellene az Európa Parlamentben a Francia Nemzeti Párthoz. Farage ugyanis úgy vélekedett, hogy Marine Le Pen pártja „előítéletes és antiszemita”, ugyanakkor, mint mondta, a Francia Nemzeti Front vezérének „vannak bizonyos jó tulajdonságai”, és „figyelemre méltó eredményeket ért el”.
Marine Le Pen a Sunday Times-nek adott nyilatkozatában közölte: Farage „rágalmazó” kijelentései „a legteljesebb mértékben elfogadhatatlanok”, céljuk pedig a brit Függetlenségi Párt „népszerűségének a növelése” volt.
A Francia Nemzeti Párt vezére szerint Farage nincsen abban a helyzetben, hogy másokat becsméreljen. „Ha valaki rágalmazza a szomszédját, csak azért, hogy kedvezőbb színben tűnjön fel, és tisztábbnak látsszon, mint amilyen, az nem korrekt magatartás. Mindezt ő egyszerűen választási megfontolásokból teszi”.
Marine Le Pen megjegyzésének előzménye, hogy Alan Sked, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának alapítója egy nyilatkozatában Farage-ról azt mondta, hogy „alkoholista, ostoba, rasszista”, mi több, egy alkalommal állítólag „niggernek” merészelte nevezni a feketéket.
Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának szóvivője a Daily Mailnek adott interjújában visszavágott: „dr. Sked szabadon mondhat véleményt a pártunkról és a párt vezetőjéről, azonban az ismételt vád, hogy Nigel niggerezett volna, az nem igaz, amit korábban már számtalan alkalommal határozottan elmondtunk.”
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára jelenleg a választók 18%-a szavazna. Vagyis az euroszkeptikus brit párt immár népszerűbb, mint a Liberális Demokraták, akikre a polgárok 7%-a voksolna.
Perge Ottó - The Guardian nyomán
Kapcsolódó: