Szögesdróttal ellátott fal építését javasolta az Oroszországgal közös határszakasz teljes hosszán egy kelet-ukrajnai milliárdos kormányzó.
Az Ukrajna negyedik leggazdagabb emberének tartott Ihor Kolomojszkij - akit márciusban neveztek ki a keleti Dnyipropetrovszk megye kormányzójának - úgy véli, hogy ez a fajta védelem szükséges "az országgal szemben agresszív politikát folytató Oroszország felőli betörések kivédésére".
Szvjatoszlav Oligyik, a kormányzó helyettese pénteken az Interfax-Ukraina hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a falat akár hat hónap alatt fel tudnák húzni. A kormányzó már be is nyújtotta az építési tervet az elnöki hivatalnak.
A tájékoztatás szerint a mintegy 100 millió dolláros (22,6 milliárd forintos) beruházás keretében az 1920 kilométer hosszú orosz-ukrán határ vonalán szögesdróttal ellátott fémfalat emelnének.
Kolomojszkijt márciusban nevezték ki kormányzónak, megbízva őt azzal, hogy próbálja megfékezni a szeparatista törekvéseket. Áprilisban tetemes összegű pénzt ajánlott fel azoknak, akik az ukrán hatóságok kezére juttatják az ország keleti részén tevékenykedő orosz ügynököket.
Az 1,8 milliárd dolláros (407 milliárd forintos) vagyonnal rendelkező üzletember élesen bírálta Putyint, aki azzal vágott vissza, hogy szélhámosnak nevezte a zsidók (akinek származásáról és az Európai Zsidók Uniója élén betöltött tisztségéről a fent linkelt cikkünkben írtunk, de ugyanez megtalálható a Wikipédián is - a szerk.).

Oroszország április elején vásárolta vissza az üzletember tulajdonában lévő és Ukrajna legnagyobb kereskedelmi pénzintézetének számító PrivatBank orosz leányvállalatát.
(MTI nyomán)