Elítélte három izraeli diák elrablását szombat este Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki azonnali szabadon engedésüket követelte. A három, tizenéves ultraortodox vallásos fiatal Ciszjordániában tűnt el.
A világszervezet vezetője közleményében mély aggodalmát fejezte ki az erőszak további terjedése, valamint az azokkal járó következmények miatt. Így sajnálattal szólt arról is, hogy a Gázai övezetben egy izraeli légicsapásban meghalt egy gyermek.
Ban Ki Mun együttérzéséről biztosította az elrabolt diákok, valamint a megölt gyerek hozzátartozóit. A főtitkár mérsékletre szólította fel a feleket, egyben sürgette a három izraeli fiatal szabadon engedését.
A három, tizenéves ultraortodox vallásos fiatal Ciszjordániában tűnt el. Csütörtök este indultak haza iskolájukból, felkéredzkedtek egy személygépkocsira, és azóta megszűnt velük minden kapcsolat. Az izraeli hatóságok emberrablástól tartanak. A hadsereg nagy erőket vetett be felkutatásukra. Eddig 80 palesztint vettek őrizetbe, a Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron városát teljes zárlat alá helyezték.
Az izraeli légierő szombaton több bevetésben támadta a Gázai övezet déli részét azt követően, hogy onnan rakétatámadás érte. Egy palesztin szóvivő arról is beszámolt, hogy izraeli Apche helikopterek a Hamász radikális szervezet által használt kiképzőtáborra mértek csapást Hán-Júnisz településtől keletre.
Frissítés: Bibi a Hamaszra kenné az emberrablást
A palesztin biztonsági erők értesülései szerint a Hamász palesztin radikális mozgalom két vezetőjének is nyoma veszett csütörtökön, és közük lehet a Ciszjordániában eltűnt három izraeli tizenéves sorsához - közölte az izraeli katonai rádió vasárnap.
A két eltűnt Hamász-vezető Hebronban lakik, és a szervezet katonai szárnyához tartozik. Az izraeli erők le akarták tartóztatni, de nem találták őket otthonaikban. A palesztin média értesülései szerint az izraeliek kihallgatásra vitték feleségeiket, hogy tőlük tudják meg hollétüket.
Az izraeli hadsereg továbbra is nagy erőkkel keresi a csütörtökön eltűnt három jesiva növendéket, akikről az volt az utolsó hír, hogy Ciszjordánia izraeli ellenőrzés alatt álló övezetében felkéredzkedtek egy személygépkocsira. Izraelben emberrablástól tartanak.
Palesztin források közlése szerint már több mint 80 palesztint vettek őrizetbe, csak Náblusz környékén harmincat, a Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron városát pedig teljes zárlat alá helyezték.
Elfogták többek közt Hasszán Juszefet, a Hamász egyik alapítóját és a Hamász volt büntetés-végrehajtási miniszterét is.
A hadseregnél megerősítették, hogy korlátozott számban behívták a tartalékosokat is, különböző szakembereket mozgósítottak az ultraortodox tizenévesek felkutatását célzó, "testvérek visszatérése" fedőnevet viselő hadművelethez.
Hírszerzési célokból letartóztatták a Hamász és az Iszlám Dzsihád számos ciszjordániai tagját, valamint átkutatják a gyanús területeket.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap a Hamászt tette felelőssé az emberrablásért. "Ma reggel kijelenthetem, aminek kimondásától tegnap, a Hamász ciszjordániai tagjainak széleskörű letartóztatási hulláma előtt ódzkodtam. A Hamász emberei hajtották végre fiataljaink elrablását, ugyanaz a Hamász, amellyel Mahmúd Abbász (palesztin elnök) egységkormányt hozott létre - mondta a kormányfő a kabinet ülésének kezdetén. Hozzátette: "ennek súlyos következményei lesznek".
Estére tömeges imádkozást hirdetett Izrael askenázi és szefárd főrabbija. Jeruzsálemben a Siratófalnál az eltűnt fiatalok családtagjai, barátai és iskolatársai, valamint vallásos emberek ezrei könyörögnek majd a három fiatal épségben való visszatéréséért.
(MTI)