Kilépett két párt az ukrán kormánykoalícióból, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ezért felajánlotta lemondását a parlamentnek.
A zsidó bankár Jacenyuk az ukrán parlamentben jelentette be, hogy a koalíció összeomlott, ezért lemond.
A törvényhozásban nem tudták megszavazni az energiaügyi törvényt és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó jogszabályt, ezután lépett ki a kormánykoalícióból a soviniszta Szvoboda és a Vlagyimir Klicsko vezette Udar, vagyis Ütés párt.

Ellenfelei pimasz, szemtelen zsidónak tartják
Jacenyuk megfogalmazása szerint a koalíció összeomlása „akadályozza a kormányzati kezdeményezéseket". "Ami ma a parlamentben történt, annak nagyon bonyolult, ha nem drámai következményei lesznek az országra nézve" – vélte. Figyelmeztetett, hogy nincs pénz a fizetésekre, a hadseregre, a páncélozott szállító járművekre.
Az "Európai választás" nevű hárompárti kormánykoalíció csütörtökön bomlott fel. Délelőtt jelentette be a szövetségből való kilépését a Vitalij Klicsko kijevi polgármester vezette Ütés (UDAR) és az Oleh Tyahnibok-féle soviniszta Szabadság (Szvoboda) párt, hogy ezáltal lehetővé tegyék a Nyugat-barát Petro Porosenko államfőnek a parlament feloszlatását és előrehozott parlamenti választások kiírását. A voksolás lehetséges időpontjaként október 26-át említették.
Porosenko üdvözölte Jacenyuk lépését, amellyel meg lehet valósítani egy teljes politikai hatalomváltást a súlyos válsággal küzdő kelet-európai országban. Az ukrán elnök egyúttal bírálta a kormánykoalíció felbomlását, amely súlyos gazdasági válság és a kelet-ukrajnai harcok idején ment végbe.
Olekszandr Turcsinov házelnök csütörtökön felszólította a képviselőket, hogy kezdjenek konzultációkat egy ügyvezető miniszterelnök kinevezéséről.
Ugyanakkor az Ütés párt egyik képviselője, Pavlo Rozenko újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nem lesz elég képviselő Jacenyuk lemondásának elfogadásához.
A lemondás elfogadásához legalább 226 szavazatra lenne szükség a 450 tagú ukrán parlamentben, de ez hiányzik és hiányozni is fog. Ezért ügyvezető miniszterelnökről beszélni szerinte üres szólam. "A kormány dolgozik, és teljesíti kötelezettségeit" – mondta.
Több képviselő úgy véli, hogy a Jacenyuk-kormány legalább novemberig működik majd. Előrejelzésük szerint Porosenko csak augusztus 25-26-án jelenteni majd be a parlament feloszlatását.
Frissítés: Az Interpol által korábban körözött ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be az utódlást
Máris megvan az ideiglenes ukrán miniszterelnök. A belügyminiszter Facebookon közölte, hogy Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes kapott megbízást a kormányfői teendők ideiglenes ellátására. Arszen Avakov azt is írta: a lemondását felajánló miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk összehívta este a kormány tagjait, és arra kért mindenkit, hogy dolgozzon tovább.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: