Szombat éjjel ismét hazájukat féltő tüntetőkre támadtak a németországi rendőrök Drezda mellett, egy menedékkérőket befogadó állomásnál, ahol a cionmédia szóhasználata szerint "szélsőjobboldali" demonstrálók már előző éjszaka is összecsaptak a rendőrökkel.
Zoom
A liberális sajtó tálalása szerint Szászország tartományi fővárosa mellett fekvő Heidenauban "szélsőjobboldali tüntetők sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket". A demonstrálók "nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást" indítottak - idézte a rendőrség szóvivőjét vasárnap reggeli összefoglalójában a Spiegel Online hírportál.
Zoom
Néhányan azért még visszasírják a "kefebajszost"
Zoom
Szét kellett csapni a veszélyes szélsőjobboldali hordát
A helyszínen "hasonló jelenetek zajlottak le, mint előző éjjel" - mondta a szóvivő. Az őrizetbe vett személyek és összecsapás sérültjeinek száma egyelőre nem ismert. A "zavargás" egy évek óta üresen álló barkácsáruháznál történt, ahol 600 kontinenshódítónak rendeznek be szállást. Az intézmény megnyitása ellen pénteken demonstrációt tartottak a hazafias szellemiséget őrző Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) felhívására. A tüntetés után több száz ember barikádot emelt az épülethez vezető úton, és kövekkel, üvegpalackokkal, petárdákkal dobálta meg a rendőröket. A szombatra virradó éjjel történt összecsapásban 31 rendőr sebesült meg. A betolakodók első csoportjait "rendőri" biztosítás mellett helyezték el a szálláson.
Egymást szórakoztatják a pátyolgatott jövevények egy drezdai "menekült"táborban
Zéró toleranciát hirdettek a demokraták
A németországi igazságügyi miniszter és a belügyminiszter elítélte az erőszakot. Németországban a "zéró tolerancia" elve érvényesül az idegenellenességgel és a rasszizmussal szemben - fogalmazott a honvédő harcról szombati közleményében Heiko Maas "igazságügyi" miniszter.

Heiko Maas jól megmondta
"Soha nem szabad megengednünk, hogy országunkban fenyegessenek vagy megtámadjanak embereket" - tette hozzá. Thomas de Maiziere belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy "minden menedékkérőt vagy menekültet megillet a megfelelő elhelyezés és a méltányos eljárás joga, függetlenül attól, hogy később maradhatnak-e nálunk, és aki ebben akadályozza a hatóságokat, az kiírja magát a demokraták közmegegyezéséből".
Óriási segítőkészséggel fogadják a betolakodókat
A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy Németországban "óriási segítőkészséggel" fogadják a menedékkérőket, de a velük szembeni gyűlölet és erőszak is erősödik. Ez "nem méltó országunkhoz", és a hatóságok "a jogállam teljes szigorával" lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen - hangsúlyozta Thomas de Maiziere.
Zoom
Ide telepítik a betolakodókat
Zoom
Újra pislákol a láng Németországban
Megjegyezte: a gyűlölködőknek nem ártana "akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe". Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyzetek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek.
A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: