Nem fogad be migránsokat az európai menekültválságból az Egyesült Államok – közölte Barack Obama amerikai elnök szóvivője pénteken. A Fehér Ház szerint Európa kapacitásai még nem merültek ki és meg tudja oldani a problémát.
Josh Earnest, Barack Obama amerikai elnök szóvivője pénteken azt közölte: Amerika elismeri, hogy ez a humanitárius krízis megterheli Európát, de az amerikai kormányzat nem tervezi, hogy "menekülteket" fogadna be az észak-afrikai és közel-keleti migránshullámból, amely Európa felé tart. A Fehér Ház szerint Európának megvan a kapacitása arra, hogy megoldja ezt a problémát.
Zoom
Hisz nekik pont semmi közük az egészhez
Az Egyesült Államok ugyanakkor "szívesen küld" technikai szakértőket Európa segítségére. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az USA-nak az elmúlt években latin-amerikai "menekültek" hullámával kellett szembenéznie.
Izrael sem fogad be "menekülteket", inkább megerősíti határait
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy bár országa "nem érzéketlen a menekültkérdéssel szemben", túl kicsi ahhoz, hogy Szíriából és Afrikából érkezőket fogadjon be - olvasható a Haarec hírportálon. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy azonnali intézkedéseket tesznek a határok megerősítéséért, valamint az illegális határátlépések megakadályozására.
(Mandiner - Origó nyomán)