A svéd közvélemény egyre elutasítóbb az országba érkező migránsok és menekültek befogadásával kapcsolatban - derült ki hétfőn egy friss felmérésből.
A lakosság 41 százaléka támogatná a Svédország által kiadott tartózkodási engedélyek számának csökkentését, szeptemberben még csak a megkérdezettek 29 százaléka volt ezen a véleményen - derült ki a Sifo Intézet által végzett közvélemény-kutatásból.
A megkérdezettek negyede a jelenlegi szinten tartaná a menedékkérelmek elfogadási arányát, 17 százaléka pedig a mostaninál több kontinenshódítót fogadna be az országba.
"Amikor nyilvánosságra hoztuk a szeptemberi felmérés eredményét, a hangnem és a vita még meglehetősen más volt. Ma a miniszterelnök (Stefan Löfven) az ide érkező menekültek elosztását követeli (az Európai Unión belül)" - mondta Toivo Sjörén, a Svenska Dagbladet című stockholmi lap által megrendelt felmérést végző szakemberek egyike.
Az Ipsos legfrissebb felméréséből szintén a svéd közvélemény változása volt látható. A szeptemberi 44 százalékkal szemben ezúttal csak a válaszadók 26 százaléka mondta azt, hogy több "menekültet" kellene befogadnia a skandináv országnak. A megkérdezettek 42 százaléka inkább kevesebb embert fogadna be, ez a szám két hónapja még 30 százalék volt.
Szakértők szerint a férfiak és a jobboldali szavazók elutasítóbbak az átlagnál. A bevándorlásellenes, jobboldali Svéd Demokraták párt híveinek 96 százaléka szeretné a bevándorlók számának csökkentését.
Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a lakosság arányában a 9,8 milliós Svédországba érkezett idén a legtöbb menedékkérő az Európai Unión belül, az országba január 1-je óta mintegy 190 ezren érkeztek.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: