A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök este Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása keretében - közölte a szövetségi ügyészség nem sokkal éjfél előtt.
Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő - fűzte hozzá Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője. A másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el a szóvivő szerint, aki azonban kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árult el. Esetleges őrizetbe vételükről pénteken döntenek majd.
A belga rendőrség legalább két olyan embert keres a keddi merényletek óta, akik a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér és Maelbeek metróállomás biztonsági kameráinak felvételein, a három öngyilkos merénylő társaságában látható.
A szövetségi ügyészség vezetője szerdán arról számolt be, hogy egy schaerbeeki lakásban - ahonnan a merénylők kedd reggel egy taxival a repülőtérre hajtattak - a merényleteket követően három, robbanószerekkel megrakott utazótáskát és más, a pokolgépek készítéséhez használatos anyagokat találtak.
Frissítés: Németországban is befogták Juncker két "idevalósiját" - korábban a szír határról toloncolták vissza (!) őket Európába
A Der Spiegel című német hírmagazin pénteki jelentése szerint őrizetbe vettek két férfit Németországban a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben.
Az egyik férfit Düsseldorf térségében vették őrizetbe csütörtök délután. A helyi szalafista szubkultúra tagjaként ismert Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, az egyik brüsszeli merénylőt. A hatóságok vizsgálják, hogy ismerték-e egymást.
A másik férfit Giessen térségében vették őrizetbe szerdán. Telefonján van két gyanús sms, az egyik tartalmazza Khalid El Bakraoui nevét, a másik pedig csupán a vége jelentésű fin francia szóból áll, és három perccel azelőtt keletkezett, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát.
A düsseldorfi ügyészség a Rheinische Post című lapnak megerősítette, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy embert, akit egyebek között súlyos állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.
Frissítés: Hárman már szabadok
A belga ügyészség pénteken közölte, három embert tartóztattak le csütörtökön este, a három személy neve Faycal C., Khalid A. és Mariam A. Csütörtök este 6 embert fogtak el házkutatások során, de a többi három előállított személyt elengedték. Egy negyedik ember, Ali E-t egy utcán kapták el Brüsszelben, az ő kihallgatása még folyamatban van.
Az ügyészség kitért arra is, hogy a DNS-minták elemzése után bizonyossá vált, hogy a Zaventem reptéren robbantó második öngyilkos merénylő az 1991-ben született Najim Laachraoui volt, akit korábban a párizsi merényletekkel összefüggésben is köröztek, és aki Salah Abdeslammal korábban Budapesten keresztül tért vissza Belgiumba Szíriából. Az ügyészség közlése szerint ő volt a baloldali férfi a reptéren látott három terrorista közül.
Zoom
Az ügyész azt is megerősítette, Najim Laachraoui DNS-ét találták meg a tavaly novemberi párizsi terrortámadásoknál használt robbanóanyagon és a Bataclan klubban is.
A Le Soir belga lap azt írja, a most elfogott brüsszeli Faycal C., aki Faycal Cheffou, szakmája szerint szabadúszó újságíró, és forrásaik szerint ő a sapkás, fehér kabátos férfi a kép jobb oldalán. Az RTBF közszolgálati adó szerint ez nem bizonyított, de a férfi egyelőre nem működik együtt a hatóságokkal.
Abdeslam nem beszél
Pénteken délután Brüsszel Schaerbeek negyedében egy újabb embert fogtak el, akit a rendőrök meglőttek a lábán. A férfinél nem volt robbanószer, de szemtanúk szerint egy nőt és egy gyereket túszul ejtett. Végül a sérülése miatt az elfogása után kórházba szállították.
A belga igazságügy-miniszter pénteken azt mondta, a március 18-án a párizsi merényletekkel összefüggésben elfogott Salah Abdeslam a keddi brüsszeli robbantások óta nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal.
(MTI - HVG nyomán)
Korábban írtuk: