Szürreális beszélgetésként írja le a La Vie azt, ami a két terrorista és a fogva tartott apácák között zajlott.
Mint ismeretes, két 19 éves mohamedán terrorista tört be a francia Saint-Etienne-du-Rouvray-ban lévő római katolikus templomba július 26-án. Túszokat ejtettek és kivégezték az idős papot, elvágták a torkát, egy másik túszt pedig súlyosan megsebesítettek. Mindkét támadó, Abdel Malik Petitjean és Adel Kermiche is hűségesküt tett az Iszlám Államnak.
Zoom
A 84 éves papot kivégezték a mohamedán terroristák
Három apáca is a templomban volt. A La Vie nevű katolikus újságnak pénteken azt nyilatkozták, az egyik dzsihádista mosolygott támadás közben, egyébként idegesnek és agresszívnek tűntek.
Azt mondták, pont úgy néztek ki és úgy is viselkedtek, amilyennek a tv-ben szokták látni a terroristákat. Azt is elmondták, hogy a Koránról beszéltek a támadók. A pap megölése után pedig az egyikük elégedettnek látszott.
A második támadó rám mosolygott. Nem diadalittasan, inkább lágy mosollyal, mint egy boldog ember - mondta Huguette Peron nővér.
Közben egy idős, 83 éves férfit arra kényszerítettek, hogy videózzon egy telefonnal. A felvétel viszont nem sikerült, ezért az idős férfit összeverték, ő is súlyosan megsérült.
Az egyik apácának sikerült kiszöknie a templomból. A helyi elektromos művek autóját állította meg és kért segítséget.
A nyolcvanas éveikben járó Huguette Peron és Helene Decaux nővér a dzsihádistákkal maradt a templomban.
Zoom
Ebben a templombanvált vértanúvá Jacques Hamel atya
Helene nővér közölte, hogy elfáradt, és szeretne leülni. "Kértem a botomat, és ő ideadta nekem" - mondta, majd azt is hozzátette, hogy a férfi a vallásról kezdett beszélni.
Azt kérdezte tőle, ismeri-e a Koránt. Azt válaszolta: - Igen és tiszteletem, ahogy a Bibliát is. Több szúrát is olvastam már. Különösen azok érintettek meg, amelyek a békéről szólnak.
Erre az egyik támadó így reagált: - Béke, ez az, amit mi is akarunk. Mindaddig, amíg Szíriát bombázzák, mi is folytatjuk a támadásokat. Minden nap megtörténnek majd. Ha befejezitek, mi is befejezzük.
Az apácáknak a La Vie szerint olyan érzésük volt, mintha a terroristák át akarták volna téríteni őket az iszlámra.

Adel Kermiche és Abdel Malik Petitjean is az integráció bizonyítéka
"Félsz a haláltól?" – kérdezte az egyik támadó.
Az apáca azt mondta, nem, mire a támadó azt kérdezte tőle, miért nem? "Hiszek Istenben és tudom, hogy boldog leszek" - mondta Helene nővér. Ezután Istenről kezdtek beszélgetni.
Jézus nem lehet Isten és ember egyszerre. Te vagy az, aki téved - állapította meg az egyik merénylő. Ebben a pillanatban az apáca már felkészült rá, hogy ő sem éli túl ezt a beszélgetést.
Azt gondoltam, meg fogok halni, Istennek ajánlottam az életem.
Ekkor megérkeztek a kommandósok, a két terroristát agyonlőtték, az apácák pedig megmenekültek.
(Origó nyomán)
Előzmények: