Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek "iszlamista háttere" van. Délutáni hírek szerint egy 22 éves szíriai férfi a gyanúsított, és a rendőrök egy megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.
Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció kezdődött szombaton délelőtt a szászországi Chemnitz városában.
Zoom
A város egyik lakónegyedébe szombat délelőtt rendőri egységeket vezényeltek ki, a negyedet körülzárták, egy házat evakuáltak és egy lakást megrohamoztak. A több órás bevetésben több száz rendőr vett részt, köztük különleges kommandós egységek is.
A tartományi bűnügyi hivatal szóvivője beszámolt arról: előző este a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól kaptak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy – mint fogalmazott – komoly fenyegetettség veszélye áll fenn.
Elmondta, hogy a megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.
“Pánikra semmi ok, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet” – tette hozzá.
A körülzárt negyed lakóit felszólították arra, hogy egyelőre ne hagyják el otthonukat, és kövessék a rendőri utasításokat.
Három embert vettek őrizetbe, egy szökésben van
Délutáni értesülések szerint egy 22 éves szíriai a gyanúsított, aki szökésben van, utána országos körözést adtak ki.
Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában (csak nem pont elsején? - a szerk.) Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. Az M1 információi szerint egy németországi repülőtér ellen tervezett merényletet a szír férfi.
Egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsított "menekültként" érkezett-e Németországba. De – mint közölték – az alkotmányvédelem rendelkezik a gyanúsítottra vonatkozó ismeretekkel.
Szombat délután három embert őrizetbe vettek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a 22 éves szíriai gyanúsítottal. Kihallgatásukat megkezdték. Kettejüket a chemnitzi főpályaudvaron fogták el, a harmadikat pedig a lakótelepen, ahol nagyszámú betolakodó is él.
Zoom
Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán "fiatal" sebesített meg öt embert.
Frissítés: A nyomok az Iszlám Államhoz vezetnek
A 22 éves szíriai férfit még mindig keresi a rendőrség, közzé tették Dzsaber al-Bakr körözési fotóját.
A megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak, a hatóságok szerint jóval veszélyesebb a dinamitnál. A lakásban talált robbanószert tűzszerészek kontrollált körülmények közt, egy erre a célra kivájt gödörben megsemmisítették. Az erős lökéshullámot még távolról is érezni lehetett. “Nem voltak sérültek, sem károk” – mondta a szász rendőrség egyik szóvivője.
Tavaly érkezett menekültként, már figyelték
Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. A Focus Online szerint az alkotmányvédelem által már jó ideje megfigyelt Bakr tavaly "menekültként" érkezett Szíriából Németországba.
Szombat délután három új európait őrizetbe vettek, a Bild című német lap szerint a gyanúsítottak Lipcséből érkeztek Chemnitzbe, hogy a találkozzanak Bakrral.
Zoom
Az egyik nyakon csípett Zsohár-zsáner
Chemnitzben rövid időre részben lezárták a helyi vasútállomást. A rendőrség különleges tűzszerészeti robotja megvizsgálta a gyanúsítottak egyik peronon hagyott csomagját. A helyi hatóságok időközben közzétették a főgyanúsított körözési fotóját.
Zoom
Rendőrségi fotó a Szíriában született, 22 éves Dzsaber al-Bakrról (MTI/EPA/Christian Zander)
Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be
Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a főpályaudvar környékén. A német főváros Tegel és Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak.
A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Államhoz vezetnek.
Korábban írtuk: Bombatámadást terveztek a szászországi Chemnitzben - talonban a szélsőjobboldali kártya
Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció kezdődött szombaton délelőtt a szászországi Chemnitz városában.
“Fennáll a gyanú, hogy ismeretlen személyek bombatámadást készítettek elő” – idézték a hírügynökségek a drezdai rendőrség szóvivőjét.
Értesülések szerint a város egyik lakónegyedébe rendőri egységeket vezényeltek ki, egy házat evakuáltak és egy lakást megrohamoztak.
Az M1 berlini tudósítója, Volf-Nagy Tünde azt mondta, nem sokkal délután egy óra előtt jelent meg a város egyik lakóövezetében a rendőrség nagy erőkkel. A felfegyverzett egyenruhások betörtek egy lakásba, mert azt feltételezték, hogy ott bomba található.
Körülbelül háromnegyed kettőkor a rendőrség azt közölte, beigazolódott a gyanú, hogy a lakásban bombatámadást terveztek. A rendőrök megkérték a lakókat, hogy maradjanak a lakásaikban, a környéket pedig lezárták, az akció kora délután még zajlott – mondta a tudósító.
További részletek egyelőre nem ismeretesek.
Mint Volf-Nagy Tünde hozzátette, a kelet-németországi Chemnitz eddig elsősorban a "szélsőjobboldali támadások", a szélsőségesek és a migránsok közti összecsapások (értsd: nemzeti öntudattal még rendelkező németek pislákoló ellenállása) miatt került be a rendőrségi hírekbe – terrorfenyegetettségre nem volt példa. Megismételte a Lügenpresse vádjait, miszerint az egykori NDK területén jóval kevesebb "menekült" él, mint a nyugati országrészben.
(Híradó - MTI nyomán)