Elutasította vasárnap hajnalban a San Francisco-i fellebbviteli bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését.
A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.
A kormányzat fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük az elnöki rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

James Robart, az elnöki rendeletet felfüggesztő seattle-i szövetségi bíró és Donald Trump
A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. A seattle-i bíró ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.
Az AP amerikai hírügynökség azt emelte ki a fellebbezésből, hogy a kormány arra hivatkozik, hogy az elnök "szuverén előjoga" dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki. A beadványban az igazságügyi minisztérium azzal érvel, hogy "az alapelv az, hogy aki először szeretne belépni az Egyesült Államokba, az privilégiumot kér, és kérelmével kapcsolatban nincsenek alkotmányos jogai". Ezért a tárca a bírói döntés azonnali felfüggesztését kéri.
Frissítés: Trump: "nem tudom elhinni"
Az amerikai elnök szerint egy bíró veszélybe sodorja az USA biztonságát. Mint ismert, James Robart seattle-i bíró döntése után újraindult az elnöki rendeletben megnevezett muszlim országok állampolgárságával rendelkezők beutazása. Donald Trump egy újabb Twitter-bejegyzésében azt írta: "nem tudom elhinni, hogy egy bíró az országunkat ilyen veszélybe sodorja. Ha történik valami, akkor őt és a bírósági rendszert okolhatjuk. Áradnak be az emberek. Ez rossz!".
Egy későbbi bejegyzésében tudatta: utasítást adott a belbiztonsági miniszternek, hogy "nagyon alaposan" ellenőrizzék az országba belépőket.
Az elnök egy nappal korábban "úgynevezett bírónak" minősítette a beutazási tilalmat átmenetileg felfüggesztő seattle-i bírót. Kirohanását azonban republikánus és demokrata oldalról egyaránt bírálták.
Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta: szerinte nem jó kritizálni egyes kiszemelt bírákat. Ben Sasse republikánus szenátor az ABC tévécsatorna híradójában ennél hevesebben reagált, leszögezve, hogy "nincsenek úgynevezett bíróink (...), úgynevezett elnökeink". Olyan emberek vannak, akik esküt tesznek arra, hogy betartatják és megvédik az alkotmányt – tette hozzá.
Patrick Leahy, a szenátus igazságügyi bizottságának ellenzéki, demokrata párti tagja úgy vélekedett, hogy Donald Trump alkotmányos válság felé sodorja az országot a napokban bejelentett, bevándorlást korlátozó döntésével, és azzal, hogy a tiltást felfüggesztő bírói döntés után a bírót is bírálta.
Chris Christie, New Jersey republikánus kormányzója viszont nem az elnöki rendeletet, hanem annak végrehajtását kifogásolta, Mike Pence alelnök pedig – szintén egy televíziós interjúban – védelmébe vette Trump elnök rendeletét.
Közben az Egyesült Államok határain, repülőterein ismét úgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. James Robart bíró döntése után a washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A lehetőséggel sokan élnek, akiket a tíz nappal ezelőtt kihirdetett elnöki rendelet miatt érvényes vízumuk ellenére sem engedtek repülőgépre szállni az Amerikába tartó járatot indító repülőtéren.
Korábban írtuk: Trumpék harcolnak a muszlimok kitiltásáért, de egyelőre befogadják az újra érkező szíriaiakat
Fellebbezett szombaton az amerikai igazságügyi minisztérium Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy szövetségi bíró rendelt el pénteken. A korlátozás ellen szövetségi államok nyújtottak be keresetet.
Trump újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta: “Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”. James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muzulmán többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása ismét lehetségessé vált.
Donald Trump szombaton a Twitteren élesen bírálta Robartot, akit még az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki. “Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!” – írta az államfő még az igazságügyi tárca lépése előtt.
Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta: “Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást, és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”.
Trump később – ugyancsak Twitter-üzenetek formájában – hangsúlyozta, hogy bíró “szörnyű döntése” miatt “nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”. Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és “a rossz emberek nagyon örülnek”.
A Reuters eközben arról számolt be, hogy az amerikai külügyminisztérium újraindította a "menekültek", köztük szíriaiak befogadását. A hírügynökség jelentése szerint Robart bíró döntése azt is jelenti, hogy a beutazási tilalommal együtt elrendelt ún. menekültbefogadási tilalmat is fel kell függeszteni. A Reuters értesülése szerint a külügyi tárca azon dolgozik, hogy végrehajtsa a bírói határozatot.
Egy külügyi tisztviselő azt mondta: várhatóan már hétfőn érkezik néhány menekült.
Donald Trump január 27-i rendeletében a menekültek befogadását szabályozó amerikai rendszer 120 napos felfüggesztésére, valamint a szíriai menekültek befogadásának határozatlan időre történő felfüggesztésére adott utasítást.
A külügyminisztérium az elnöki rendelet hatályba lépését követően Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) arra kérte, hogy napolja el a "menekültek" beutazását az Egyesült Államokba. Robart bíró döntése nyomán azonban most arra kérik az IOM-et, hogy a lehetőségekhez mérten indítsák útjukra a befogadandó jövevényeket.
A The New York Times amerikai lap Leonard Doyle ENSZ-szóvivőre hivatkozva tudatta: mintegy 2000 betolakodó áll készen arra, hogy áttelepüljön az Egyesült Államokba.
(MTI nyomán)