Ideiglenesen felfüggesztette pénteken Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét egy seattle-i szövetségi bíró. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.
James Robart – akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki – elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.
Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén.
Zoom
A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem – tette hozzá.
Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.
James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.
A Trump-kormány várhatóan rövid időn belül fellebbez Robart döntése ellen.
Zoom
Bob Ferguson (b), örömködik a döntés miatt
A CNN közlése szerint a pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba. A hírtelevíziónak az amerikai határőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az ügynökség megvizsgálja a bírói döntést, és eleget tesz minden bírósági rendeletnek.
Egy légitársaság tisztviselője a Reuters hírügynökséggel tudatta, a határőrség tájékoztatta az amerikai légitársaságokat arról, hogy ismét felengedhetik az – ideiglenesen hatályát vesztett – elnöki rendelet által sújtott állampolgárokat a járataikra.
A tisztviselő közölte, az érvényes vízummal bíró érintettek ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó repülőjáratokra, a légitársaságok pedig éppen frissítik honlapjaikat a változásnak megfelelően.
Az NBC hírtelevíziónak a nemzetbiztonsági hivatal egy tisztviselője korábban viszont azt mondta, hogy a bírósági döntésnek nem lesz azonnal gyakorlati hatása, ugyanis a hét országban kiadott vízumokat visszavonták, ezért az Egyesült Államokba beutazni akaró érintetteknek újra beutazási engedélyért kell folyamodniuk.
A január 27-én aláírt elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.
A Trump-kormányzat az intézkedést nemzetbiztonsági okokkal indokolta.
A bírói döntéssel kapcsolatban egyelőre nem reagált a Fehér Ház.
"Az igazságügyminisztériumnak a lehetséges legkorábbi időpontban szándékában áll sürgősségi halasztásért folyamodnia a vérlázító döntés ellen, és megvédi az elnök rendeletét, amelyről mi hisszük , hogy törvényes és helyénvaló" - válaszolta közleményben a Fehér Ház szóvivője Sean Spicer. Majd így folytatta: "Az elnök rendeletének célja az ország védelme, és rendelkezik az alkotmányos felhatalmazással és felelőséggel megvédeni az amerikai embereket."
Később módosított közleményt adtak ki, a "vérlázító" jelzőt gyomlálták ki az eredeti szövegből, mint vadhajtást.
A rendelettel kapcsolatban több keresetet is benyújtottak, a seattle-i a legátfogóbb döntés, amely eddig született.
Frissítés: Trump: ez nevetséges, felül lesz bírálva
Nevetségesnek nevezte szombaton Donald Trump amerikai elnök, hogy egy szövetségi bíró pénteken ideiglenesen felfüggesztette az általa hét, muszlim többségű ország állampolgáraival szemben elrendelt beutazási tilalmat. Szerinte felül fogják bírálni a bíró döntését.
“Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!” – bírálta az igazságszolgáltatás döntését Trump.
Egy seattle-i szövetségi bíró pénteken az egész országban felfüggesztette Trump rendeletének végrehajtását. James Robart – akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki – elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.
Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette: “A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem”. Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.
James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.
“Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, és ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van” – írta még Trump az egyik népszerű mikroblog oldalon.
“Érdekes, hogy egyes közel-keleti országok egyetértenek a tilalommal. Ők tudják, hogy ha bizonyos embereket beengednek, abból csak halál és pusztulás lesz” – tette még hozzá az amerikai elnök.
(Kuruc.info - MTI - Seattle Times nyomán)