Az Izraeli Külügyminisztérium vasárnap este kiadott közleménye értelmében Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és külügyminiszter személyesen adott utasított arra, hogy az általa vezetett tárca többé ne bírálja (ha egyáltalán bírálta – J. K.) Magyarországot a Soros György elleni plakátkampány állítólagos antiszemita felhangjai miatt. Pontosabban, a jeruzsálemi Külügyminisztérium semmisnek tekinti a Joszi ’Amráni izraeli nagykövet által tegnap kiadott rendkívül éles hangú közleményt – írja a Hááerec.
Zoom
Beérnek a testvérpárti kapcsolatok
’Immánuél Náhson, az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője által jegyzett ma esti „tisztázó közleményben” az áll, hogy a minisztérium nem gyakorol kritikát Orbán Viktor fölött. Az izraeli szóvivő a magyar kormányfő helyett inkább Soros Györgyöt támadta szinte ugyanazokat az érveket fölvonultatva, mint amelyeket a zsidó milliárdos ellen Orbán Viktor fölvonultatott, illetve a mostani plakátkampány szövegében olvasható.
Zoom
Immánuél Náhson, az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője
Az izraeli Háárec című héber nyelvű napilap tegnap még azt írta, hogy Joszi ’Amráni, Izrael Budapesten akkreditált nagykövete a jeruzsálemi Külügyminisztérium jóváhagyásával tette közzé a rendkívül durva hangú, a magyar kormányt utasítgató közleményét:
A Háárec című izraeli napilap a Soros György migrációt támogató tevékenységét támadó plakátkampány miatt egyes magyarországi zsidó vezetők és a kormány közti „növekvő feszültségről” ír a tegnapi számában. Az „Izrael felszólítja Magyarországot a zsidó milliárdos elleni kampány leállítására – Gyűlöletet és félelmet kelt” című beszámolóban, véleményalkotásban a héber nyelvű lap bevezetésképpen ezt írja: „Kevesebb, mint tíz nappal Binjámin Netanjáhu budapesti látogatása, az ottani politikai csúcson (sic!) való részvétele előtt Magyarország és Izrael között fokozódik a feszültség az Orbán Viktor miniszterelnök által folytatott választási hadjárat (sic!) keretében történő antiszemita üzenetek miatt”, állapítja meg a Háárec írója.
„Joszi ’Amráni, Izrael Budapesten akkreditált nagykövete szombaton a szokásostól eltérő erélyes hangú közleményben szólította föl Orbánt és pártját a magyar származású zsidó milliárdos, Soros György ellen országszerte terjesztett hirdetések eltávolítására, amelyekről az ország zsidó közösségében (vagy hitközségében – J. K.) azt állítják, hogy azok antiszemita érzelmeket keltenek”, írja az izraeli újság, majd információként közli, hogy a nagykövet által kiadott közlemény szövegét előzőleg jóváhagyta az Izraeli Külügyminisztérium is.
Az izraeli lap ezután első illusztrációs fényképként közöl egy felvételt, amely az egyik budapesti villamosmegállóban készült (és nem vasútállomáson, amint azt a héber lap állítja – J. K.), azon a zsidó milliárdos tevékenységét kipellengérező, az "antiszemita érzelmeket felkorbácsoló" kormányzati hirdetés látható.
Zoom
A Hááerec-illusztráció
„Ez a kampány nemcsak szomorú emlékeket idéz föl a történelemből, hanem egyben gyűlöletet és félelmet is kelt. Emlékeztetni akarunk a történelem tanulságaira. Az ilyen kampányból semmiféle előny nem származik”, idézi a nagyköveti közlemény szövegét az újság, majd megemlíti: A budapesti Külügyminisztérium szintén közleményben reagált az izraeli nagykövet követelésére, miközben elhárította a magyar kormányt ért bírálatot, kiemelvén azt, hogy Magyarország éppen úgy védelmezi minden polgárát, amiképpen teszi azt Izrael.
„Orbán és az általa vezetett kormánypárt, a Fidesz, azért támadja Sorost, mert az utóbbi, úgymond tevékenykedik a magyar kormány az országba belépni kívánó muszlim menekültekkel szemben alkalmazott kemény bevándorlási politikája ellen. A 2018-as választásokra készülő Orbán és pártja nacionalista, rasszista és iszlámgyűlölő politikai vonalat követve azt állítja, hogy Soros azzal a céllal pénzel magyarországi civil társadalmi szervezeteket, liberális alapítványokat, hogy betelepítsen Magyarországra egymillió bevándorlót”, írja a Háárec.
Az újság ezután megírja azt, ami eddig is világos volt számunkra: az izraeli nagykövetségen a kormányt és annak fejét, Orbán Viktort köszönetképpen azok a zsidó vezetők „mószerolták be”, akiket a kormány a magyar adófizetők számlájára busásan kitart: a több, mint 80 ezer főt számláló magyarországi zsidó közösséget nagyon aggasztják Orbán választási kampányának üzenetei, s főleg a Soros elleni hadjárat hirdetései”, írja a héber újságban, majd így folytatja: „A zsidó hitközség egyes vezetői az utóbbi napokban komoly aggodalmukról számoltak be a budapesti izraeli nagykövetségnek, megjegyezvén azt, hogy a plakátkampány antiszemita konnotációval bír, s zsidóellenes támadásokat bátorító hangulatot teremt, miután sok magyar szemében elsősorban zsidó”, számol be a Háárec a magyarországi zsidó vezetők „félelmeiről”.
El-Kudszi – Kuruc.info