A "szélsőséges eszmék" térnyeréséről tartottak vitát az Európai Parlament szerdai ülésén. Franco Frattini szerint a szélsőségesek ellene vannak a délelőtt elfogadott Alapjogi Chartának. Az ülésen szó esett a Jobbikról és a Magyar Gárdáról is.

„Gyökerestől ki kell tépni, csírájában el kell fojtani az ilyen cselekményeket” – mondta Frattini. Fontosnak tartotta ezzel kapcsolatban megemlíteni a fiatalokat, akiket az oktatás terén lehet megóvni a szélsőségesektől. A múltra is emlékezni kell, életben kell tartani az áldozatok emlékét – jelentette ki az olasz politikus, majd hozzátette, hogy emlékezni kell a megsemmisítő táborokra, nehogy megismétlődjenek. Frattini, akinek hazájában (?) egyébként több virágzó fasiszta és posztfasiszta párt, mozgalom is működik, európai törvényt alkotna a szélsőségesek megfékezésére és megbüntetésére.

Utána az uniós képviselők hajbókoltak sorrendben az áldozatok emléke előtt, és próbáltak minél jobban fellépni a szörnyű nácik ellen. Csak néhány kivétel akadt. Most a legjobb hozzászólásokból csemegézünk:

Kristian Vigenin bolgár szocialista szerint a szélsőjobb fenyegeti az Európai Uniót. „Elfogadhatatlan, hogy valaki betegségnek nevezi a homoszexualitást” – mondt a nőies viselkedésű képviselő. Véleménye szerint divat lett az antiszemitizmus is.

Bogus?aw Rogalski lengyel képviselő, aki a Nemzetek Európájáért Unióban (UEN) foglal helyet, a német közszolgálati televízióban szereplő NPD területi követelései ellen szólalt fel. Véleménye szerint nem szabad engedni, hogy ilyen adásba kerüljön. „Ez háborúra való felhívás” – jelentte ki a lengyel képviselő.

Jean Lambert a brit zöld párt képviselője szerint a szélsőségesek félnek a másságtól. A levezető elnök egyébként tévesen Lambert úrnak szólította a képviselőnőt. A feminista politikus elmondta, hogy miután egy londoni kerületben megválasztották a Brit Nemzeti Párt tagjait egy önkormányzatba, hirtelen megnőtt az erőszak a környéken.

Giusto Catania olasz kommunista képviselő szerint a szélsőségesek felfedezték maguknak a bevándorlást, és hajlamosak azt gondolni, hogy a bűncselekményeket bevándorlók követik el. „A szélsőségesség jobboldalról támad” – mondta az olasz kommunisták képviselője.

Bruno Gollnisch, aki függetlenként ül az EP-ben, de különben a francia Nemzeti Front képviselője, elmondta, hogy nem elég a véleményt megbélyegezni, hanem fel kell hívni a figyelmet annak tévességére.

Hozzátette: a szélsőségesektől óvó politikusok nem tudnak mit kezdeni a bevándorlással. „Önök a farizeusai a demokráciának” – mutatott a néppárti, szocialista és liberális frakciókra a francia politikus, hiszen „nem ismerik el azokat, akik nem úgy gondokodnak, mint Önök”. Az levezető elnök a demokrácia és liberalizmus jegyében félbeszakította a francia képviselő beszédét.

Roberta Alma Anastase román néppárti képviselő szerint segíteni kell a bevándorlóknak a beilleszkedésben, mert különben a hőn áhított multikulturális Európa nem jöhet létre. Utalt az Olaszországban randalírozó és gyilkoló nemzettársaira is. Örömmel hozta a hírt, hogy a román uniós választásokon a szélsőségesek nem szereztek mandátumot. Az elnök gratulációját fejezte ki.

Bárbara Dührkop spanyol szocialista képviselő következett. „Nulla toleranciát kell alkalmazni a szélsőségek esetén” – jelentette ki a toleráns politikus, akinek képviselőtársai egyébként a vitán során többször kifejtették, hogy pártokat tiltanának be.

A cigány liberális Mohácsi Viktória optimista a közös állásfoglalást illetően. Szerinte a politikusok bukott diktatúrák árnyaival kénytelenek hadakozni. Majd fel is sorolta, hogy kikre gondolt: Slovenská Pospolitos, cseh Fiatal Demokraták, német NPD, román Új Jobboldal, olasz Nemzeti Szövetség. De saját hazájában (?) is vannak szélsőséges jelenségek – mondta az SZDSZ-es cigány.

A képviselő szerint elfogadhatatlan hogy a Jobbik és a Magyar Gárda terén olyan nyilatkozatok látnak napvilágot, hogy a cigánybűnözésnek genetikai okai vannak. A Jobbik és a Magyar Gárda tagjai a cigány SZDSZ-es képviselő szerint gettót követelnek, és fekete egyenruhába bújva masíroznak Tatárszengyörgyön, valamint Kerepesen. Azt is elmondta az egy százalékos párt képviselője, hogy a cigánytelepek céltáblák a szélsőségek számára. A Magyar Gárdát és a Jobbikot a magyar kormány, az ombudsmanok, és a parlamenti pártok elítélték – jelentette ki Mohácsi Viktória, majd felhívást intézett, hogy a többi kormány is tegye ugyanezt saját szélsőségeseivel.

Nem sokkal később a levezető elnök összeszólalkozott a független képviselőkkel: Dimitir Stoyanov bolgár (Ataka), Frank Vanhecke belga (Flamand Blokk), Bruno Gollnisch francia (Nemzeti Front), mert utóbbi hozzászólását korábban idő előtt félbeszakította.

Bernard Wojciechowski lengyel képviselő (Függetlenség/Demokrácia frakció) szerint akik demokráciát hirdetnek, azok nem a demokrácia eszközeivel lépnek fel a szélsőségekkel szemben.

Olajos Péter néppárti MDF-es politikus szerint szélsőségesek azok, akik az Alapjogi Chartával szemben helyezkednek el.

Wojciech Roszkowski UEN-képviselő szerint nem terjed a szélsőség, de ha mégis, akkor fel kell lépni vele szemben. Majd hozzátette, hogy az Alapjogi Charta a politikai diszkriminációt is tiltja, tehát a szélsőségesnek mondott pártokkal szemben sem szabad megengedhetetlen eszközökkel harcolni.

Ezt nyilván nem hallotta Pilar del Castillo Vera, aki elmondta, hogy a szélsőségeseket „üldözni kell”.

Diamanto Manolakou görög kommunista képviselőnő szerint Európában „antikommunista hisztéria” zajlik. A második világháború után sok fasiszta pozícióban maradt a mai napig – vélekedett a görög kommunista.

Tabadji Csaba posztkommunista szocialista képviselő szerint nem elég általánosságban küzdeni. Mindenkinek a saját országában kell föllépnie a nacionalista és szélsőséges áramlatokkal szemben. Mindenki saját országában határolódjon el! – mondta az MSZP politikusa, majd kijelentette: büntetni kell a gyűlöletkeltő beszédet. Példát kell mutatnia a demokratikus jobboldalnak is, hogy elhatárolódik a szélsőjobboldaltól – fejezte be Tabajdi Csaba.

Sophia in 't Veld holland liberális képviselőnő szerint odáig fajult a helyzet, hogy a demokratikus pártok már nem mernek megszólalni a szélsőségesekkel szemben.

Pierre Schapira francia szocialista (aki egyébként az EU-Izrael kapcsolatokért felelős bizottság tagja is egyben) nem engedné a lengyel katolikus Mária Rádió uniós alapokból történő támogatását.

Dimitir StoyanovDimitir StoyanovFranco Frattini a vita zárásaként elmondta, hogy az uniós Reformszerződésről (amely egyébként a nemzetállamok szuverenitását csökkenti és az uniót központosítja) nem kell sehol népszavazást tartani, és különben ez teljesen demokratikus hozzáállás.

Magyarországon egyedül a Jobbik követelte, hogy népszavazást tartsanak a szerződésről, úgy mint ahogy azt Írországban is teszik. Frattini végül kijelentette, hogy ne tegyünk különbséget a rasszizmus és a terrorizmus között.

Az indítványt a szélsőségesek előretörésének megállításáról csütörtökön megszavazták a képviselők. A mindössze 24 éves Dimitir Stoyanov feltette a kérdést a szavazás után: „Ki mondja meg, ki a szélsőséges? Schultz elvtárs vagy Vigenin elvtárs, akiknek a pártja emberek millióit küldte a halálba?” A Jobbik nem rendelkezik európai parlamenti képviselővel, ezért nem tudta megvédeni magát.

(Barikád)