Az auschwitzi munkatáborba vonaton szállított zsidókra és cigányokra emlékező kiállítás nyílt szerdán az egyik berlini pályaudvaron. A kiállítást a német államvasutak előzőleg ellenezte, de végül a német közlekedési miniszter nyomására, mely a kiállításon jól meggazdagozó, a német öntudat aláásására rájátszó zsidók hangos antiszemitázásának eredménye volt, engedélyezték a megnyitót.
A kiállítást február 11-ig láthatják a berlini Potsdamer Platz vasútállomáson, négy évvel azután, hogy a tárlat végigjárt 18 francia állomást. A kiállítás szervező francia Serge Klarsfeld közölte: azzal, hogy egy vasútállomáson mutatják be a munkatáborba szállított zsidókról készült képeket, rákényszerítik a németeket a (zsidók által írt) történelmükkel való szembenézésre (mint teszik azt évtizedek óta az év minden napjának minden percében - a szerk.).
A német államvasutak vezetője még 2006-ban hasonló indokkal próbálta megakadályozni, hogy a kiállítás német állomásokon is megjelenjen. Hartmut Mehdron akkori véleménye szerint a kiállítás témája túlságosan komoly, és többet érdemel, mint az utasok megosztott figyelme, ahogy egy szendvicset majszolva sietnek vonatjukhoz.
Klarsfeld erre dühösen reagálva azzal vádolt meg a német államvasutakat, hogy megpróbálja letagadni múltját.
Február 11-e után a kiállítás még legalább nyolc másik német pályaudvaron is látható lesz.
(Kuruc.info - FH)