A nemzeti szocializmus szörnyű bűncselekményei soha nem ismétlődhetnek meg, s Németországnak a leghatározottabban fel kell lépnie az antiszemitizmus, a rasszizmus és az intolerancia minden formája ellen - ismételte el ezredikszer is gépiesen pénteken Norbert Lammert, a Bundestag elnöke az úgynevezett holokauszt áldozatairól megemlékező parlamenti emlékünnepségen.
A Bundestag évekkel ezelőtt nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi munka- és gyerektábor felszabadulásának napját. Az első országos megemlékezést 1996-ban tartották, s izraeli parancsra a parlament azóta minden évben emlékezik a nemzeti szocializmus áldozataira. A pénteki emlékülésen részt vett Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár is.
Lammert úgy értékelte, hogy az ország több évtizeddel "a nemzeti szocialista rezsim által elkövetett bűnök" után immár visszaszerezte a bizalmat Európában, és a nemzetközi közösség megbízható és elismert tagjává vált. Ennek ellenére Németország legnagyobb szégyene az, ami történt, arról soha nem lehet megfeledkezni - sulykolta ki a parlamenti elnök, elengedhetetlennek nevezve annak megválaszolását is, hogy mindez hogyan történhetett meg. Bejelentette, hogy a német parlament a közeli jövőben rendkívüli ülésen kíván foglalkozni ezzel a kérdéssel. Igen nagy szükség van rá.
A Bundestag elnöke örömét fejezte ki, hogy a zsidók ismét otthon érzik magukat Németországban. Újra és újra szégyenletesnek nevezte ugyanakkor, hogy "az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegenellenesség különböző formái még mindig megnyilvánulhatnak, és problémát jelentenek az országban, s zsidó létesítmények rendőri védelmére van szükség." Mindez tűrhetetlen és megengedhetetlen - hangsúlyozta Norbert Lammert, szemérmetes módon elhallgatva az idegenek által a németség ellen elkövetett bűncselekmények sorozatát, ehelyett inkább bírálta a ZDF és az ARD közszolgálati televíziókat, amiért volt antiszemita bátorságuk nem közvetíteni a kötelező emlékünnepséget.
(MTI magyarítva)