Kemény üzenetet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédországnak és Finnországnak. Mint ismert: a két skandináv ország szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de Törökország ezt minden létező módon próbálja megakadályozni. Bár a hétvégén úgy tűnt, lehet megegyezés, végül mégsem közeledtek az álláspontok. Viszont Finnország és Svédország időközben hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét - írja a Világgazdaság.
Zoom
Fotó: Szergej Karpuhin / AFP
Erdogan hétfő este sajtótájékoztatón bejelentette: nem támogatja Törökország a két skandináv állam csatlakozását. Véleménye szerint Svédország terroristák keltetőhelye, és még a parlamentjükben is ülnek terroristák. Erdogan ezzel azokra a kurdokra utalt, akik Ankara szemében terrorista csapathoz, a Kurd Munkáspárthoz tartoznak.
A török elnök kijelentette, a finn és svéd delegációk ne is törjék magukat, ne jöjjenek Törökországba.
Ezt kérnék a NATO-tagság támogatásáért cserébe
Elárulta az ország külügyminisztere, Mevlüt Cavusoglu vasárnap, hogy mit szeretne Törökország a finn és svéd NATO-csatlakozás támogatásáért cserébe.
Zoom
Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP
A politikus szerint az északi országoknak be kellene fejezniük a terroristák támogatását, világos biztonsági garanciákat kellene nyújtaniuk, és meg kellene szüntetniük a Törökországot sújtó exportkorlátozásokat.
A NATO-külügyminiszterek berlini találkozóján nyilatkozó miniszter elmondta azt is, hogy Törökország nem fenyeget senkit, de nem hallgathat, különösen a svédek által támogatott militáns kurd szervezet, a PKK ügyében. A csoportot Ankara terrorszervezetként tartja nyilván. Ennek ellenére az IÁ elleni küzdelem idején a csoport Szíriában található szárnyát, az YPG-t egy ideig az Egyesült Államok is támogatta, ám az Iszlám Állam bukását követően ez elapadt.
A NATO bővítéséhez mind a 30 tagállam beleegyezésére szükség van. Ugyancsak vasárnap Finnország hivatalosan is megerősítette csatlakozási szándékát.