Buenos Airesben vasárnap letette a hivatali esküt Javier Milei nemrég megválasztott argentin elnök. A hanuka újkori csodájaként Milei egy díszes hanukai gyertyatartót ajándékozott a beiktatására az argentin fővárosba érkező Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnöknek. Javier Milei ismert Izrael- és zsidómániájáról, illetve azt is tudják róla, fontolgatja áttérését a zsidó vallásra – írja az alarabiya.net.
Zoom
Javier Milei üdvözli leendő hittestvérét (fotó: AFP)
Buenos Airesben tegnap ünnepélyes keretek között beiktatták hivatalába a nemrég megválasztott Javier Milei argentin elnököt. A beiktatáson a világ számos vezető politikusa mellett jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Milei beiktatásával az az érdekes helyzet állt elő, hogy a dél-amerikai kontinens egyik nagy országában, Brazíliában a már betegesen Izrael-imádó Jair Bolsonaro elnököt felváltotta az izraeli-palesztin ügyek megítélésében kiegyensúlyozottabb Luiz Inácio da Silva, míg a földrész második legnagyobb országában, Argentínában tegnap Javier Milei személyében egy szintén kórosan Izrael- és zsidóimádó politikus ülhetett az elnöki székbe.
Javier Milei már megválasztása előtt azt nyilatkozta, hogy elnöksége egyik első intézkedéseként Argentína nagykövetségét Tel-Avivból átköltözteti Jeruzsálembe. Mint ismert, eddig csak néhány ország, köztük az Amerikai Egyesült Államok és Koszovó volt hajlandó áthelyezni nagykövetségét a Kelet-Jeruzsálem bekebelezése miatt vitatott státuszú városnak számító Jeruzsálembe.
Javier Milei egymásután fogadta az eskütételére érkezett magas rangú vendégeket, köztük Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnököt. A megválasztott argentin elnök hosszasan ölelkezett a gratuláló Zelenszkijjel, majd intett a környezetében levőknek, hogy vigyék oda neki az előre kikészített kilencágú hanukai gyertyatartót, amit héberül hanukijának mondanak. Milei ezután a gyertyatartót átadta a zsidó Zelenszkijnek, mondván, hogy a fények ünnepe napjaiban ennél szebb ajándékot nem is adhatna Ukrajna elnökének.
Javier Milei, most beiktatott argentin elnök ugyan nem zsidó, de ismert az Izrael- és zsidóimádatáról. Már többször elmondta: egy ideje szenvedélyesen tanulmányozza a Tórát és más zsidó vallási iratokat, s komolyan gondolkodik azon, hogy áttér a zsidó vallásra.
Hering J. – Kuruc.info
Zelenszkij Orbánnal is váltott pár mondatot
Későbbi elmondása alapján a beszélgetés "nyílt és köntörfalazás nélküli volt, a fókuszban pedig az európai uniós ügyek álltak.