A Hamász elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a jom hasoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén (minden nap holokauszt-emléknap ugyebár... - a szerk.).
Az idén is hat "túlélő" gyújtotta meg az emlékezés fáklyáit. Egyiküket, Arie Eitanit, akkori nevén Guttman Ármint Egerből deportálták Auschwitzba, ahonnan továbbvitték munkatáborokba, majd túlélt egy "halálmenetet" is. A háború után visszatért Egerbe, majd Palesztina felé indult. Először elfogták és Ciprusra vitték, ahonnan Izrael megalakulásakor kiszabadult és Izraelben egy kibuc egyik alapítója lett.
Bibi is beszédet mondott. Kijelentette, hogy a Hamász palesztin szervezet október 7-i terrortámadása nem volt holokauszt, de nem azért, "mert nem állt szándékukban elpusztítani minket, hanem mert nem volt meg hozzá a képességük". A továbbiakban párhuzamot vont a korábbi "antiszemita vádak", és a gázai övezeti háborúban Izrael elleni népirtás-vádak között, tehát minden ment tovább a szokásos mederben.
Szót emelt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság esetleges - háborús bűnök címén kiadott - elfogatóparancsa ellen; mint mondta, szerinte ez a lépés veszélyezteti Izrael önvédelemhez való alapvető jogát.
"Még ha Izrael kénytelen is egyedül maradni, egyedül fogunk állni, és továbbra is hatalmas csapást mérünk ellenségeinkre a győzelemig" - közölte a gázai övezeti háború folytatását ígérve.
Jichák Hercog államelnök nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy Izrael több mint kétszáz napja háborúban áll, s az iszlamista Hamász továbbra is izraeli túszokat tart fogva a Gázai övezetben.
"A holokauszt óta eltelt évtizedekben rendre biztosítottuk magunkat arról,  hogy a zsidó nép soha többé nem áll védtelenül. És mindezek ellenére az októberi mészárlások során mindannyiunkat a holokauszt borzalmai ráztak meg, és visszhangoznak szívünkben" - mondta Herzog.
A holokauszt mellett tehát a Hamász támadása is a zsidó "el akartak minket pusztítani" mantrához társult, a világban pedig természetesen mindenki "gonosz antiszemita", aki nem őket képviseli, a zsidók maguk pedig az örök igazság egyetlen hordozói. Legalábbis ők ezt akarják elhitetni magukról.
(MTI nyomán Kuruc.info)