A Neturéj Kártá izraeli zászlót éget
Izraelben szerdán ünnepelték az újkori zsidó állam kikiáltásának 61. évfordulóját, a függetlenségi napot. A mélységesen vallásos, anticionista Neturéj Kártá zsidó szekta az idén is látványos módját választotta az "ünneplésnek": Izraeli zászlókat égettek, és a zsidó állam léte ellen tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba. A Neturéj Kártá vezetői már évek óta baráti viszonyban állnak Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel.
Az 1935-ben alakult Neturéj Kártá (A Város Őrzői) nevű zsidó vallási szekta követői a jeruzsálemi Méá Seárim negyedben, Bét-Semes városban, illetve New Yorkban és Londonban élnek. Keményvonalas anticionisták, mert szerintük a politikai cionizmus csak bajt okoz a zsidóságnak. Az idei függetlenségi napon Bét-Semes izraeli városban tartották sajátos függetlenségi napi megemlékezésüket, amelynek keretében a cionista államot elítélő transzparenseket emeltek a magasba, majd izraeli zászlókat égettek.
Néhány nappal korábban volt Izraelben a holokauszt emléknapja, amikor délelőtt 10 órakor országszerte megszólaltak a szirénák és az öntudatos zsidó állampolgár ott vágta magát vigyázzba, ahol éppen tartózkodott. Nem így a Neturéj Kártá tagjai, akik Jeruzsálemben a sziréna megszólalásakor a "Cionisták holokausztnapja" feliratos táblákkal tüntetőleg föl s alá járkáltak az egyik gyalogos átkelőhelyen.

Doved Weiss és Mahmúd Ahmadinezsád Teheránban
A Neturéj Kártá vezetői mér évek óta jó viszonyban vannak Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel. Doved Weiss vezetésével három kártás 2007-ben a holokausztot cáfoló teheráni konferencián is részt vett. Igaz, hogy New York-i zsinagógájukat rögtön felgyújtották a cionisták. Elutaztak a genfi Durban 2 elnevezésű rasszizmus elleni konferenciára is, ahol Mahmúd Ahmadinezsád mellett foglaltak helyet a sajtótájékoztatón, s tulajdonképpen megismételték az iráni elnök azon állítását, miszerint a cionisták az európai zsidók holokausztját kihasználva hozták létre Izraelt a palesztin nép rovására.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Kapcsolódó: