Tűz martaléka lett vasárnap éjjel New York közelében egy anticionista ultraortodox zsidó csoport zsinagógája és rabbijának lakhelye.

A csoport tagjai részt vettek Teheránban az iráni kormány által szervezett múlt decemberi holokauszt-tagadó konferencián.

A helyi rendőrség és tűzoltóság szerint gyanúsak a Monsey településen történt tűzeset körülményei, már csak azért is, mert a szóban forgó amerikai zsidó csoport több fenyegetést kapott a korábbiakban - jelentette internetes honlapján a helyi Journal News című újság.

Személyi sérülés nem történt, a közösség rabbija Londonban tartózkodott, amikor felgyújtották otthonát. A csoport egy képviselője is jelezte, hogy a korábbi fenyegetések miatt gyújtogatásra gyanakszik.

A szóban forgó csoport a Neturei Karta elnevezésű, a világ számos országában képviselt ultraortodox zsidó szervezet része. Ez az 1938-ban létrejött szervezet, amelynek arameus neve annyit tesz, hogy "a város (Jeruzsálem) őrzői", gyakran és hevesen lép fel a politikai cionizmus ellen, és ellenzi Izrael állam létezését. Legtöbb híve Jeruzsálemben és környékén, illetve New Yorkban és környékén él, de jelentős csoportjai működnek Londonban, Bécsben és Antwerpenben is.

(Stop)

Kapcsolódó:
Zsidók Izrael elpusztításáért
Izrael megszűnéséért imádkoznak vallásos rabbik