Bár bűnösnek kiáltották ki a bolíviai hatóságok Tóásó Elődöt, most mégis alkut kínálnak neki. Az erdélyi magyar férfi semmiféle beismerő vallomást nem tett. A bolíviai ügyészség komoly bajban van és próbálja menteni a menthetőt, igaz, az alku részeként beismerő vallomást akarnak. A börtönben sínylődő, terroristának minősített Tóásó egyelőre jól van és mivel kenőpénzt ad a börtönőröknek, megfelelő koszthoz is jut.
Soha semmiféle beismerő vallomást nem tett a Bolíviában elfogott Tóásó Előd, akit többek között azzal gyanúsít a helyi ügyészség, hogy az államfő, Evo Morales életére akart törni Rózsa Flores Eduardoval és társaival. A nem épp kellemes körülmények között fogva tartott - amúgy számítástechnikai végzettséggel rendelkező tanár - férfi egyelőre jól van. Az életben maradásához szükséges feltételeket megteremtették neki azzal, hogy a börtönben a fegyőrök pénzért cserébe több élelemhez és meleg ruhához juttatták őt. Tóásó ugyanis eddig csak reggelit és ebédet kapott és abból is keveset. Az ügyvédei által hetenként bejuttatott 20 dollárból azonban lényegesen jobb körülmények közé került.
Tóásó és ügyvédei egyelőre nem döntötték el, hogy elfogadják-e az ügyészi alkut. A terrorizmussal gyanúsított férfi ugyanis úgy véli: hogyha nem követett el semmit, akkor azt miért ismerje el?
"Való igaz, a bolíviai ügyészség öt év börtönt ajánlott Tóásó Elődnek, cserébe azért, hogy vallja magát bűnösnek. Úgy látjuk, semmiféle bizonyíték nincsen arra, hogy Tóásó is tudott volna arról, amit Rózsa Flores Eduardo tervezett. Nehéz lesz bizonyítani Tóásó bűnösségét az ügyvédek tájékoztatása szerint. Arról is tájékoztattak a jogászok, akiket a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend fogadott fel, hogy lehet, hogy az egész ügyet sikerül áthelyezni Santa Cruzba, ahol a gyanúsítottakat már-már hősként ünneplik. Mi ebbe már nem akarunk belefolyni. Örülünk annak, hogy a célunkat elértük és Tósáó Elődnek megfelelő jogi védelmet tudtunk biztosítani - mondta el Popper György, a lovagrend magyarországi első embere. Tóásó tehát komoly fejtörést okoz a bolíviai ügyészeknek.
(Stop nyomán)