XVI. Benedek pápa kedden Jézus utolsó éjszakájának és elfogatásának helyén, a Getsemáne-kert alatti Kidron patak völgyében celebrált szabadtéri szentmisét, amely előtt Fuád Tuvál, jeruzsálemi pátriárka a szentatyát felszólította a palesztin nép védelmére. A pápa ezúttal nem távozott a politikai töltetű szavak hallatán. 

Fuád Tuvál jeruzsálemi pátriárka
Beszámoltunk róla, hogy hétfő este a jeruzsálemi Notre Dame de France nevű francia katolikus intézményben tartott vallásközi találkozón Tajszír et-Tamímí sejk, muszlim jogtudós felszólalásában említést tett a palesztin nép földönfutóvá tételéről és a Gázai övezetbeli izraeli öldöklésről. A zsidók kedvébe járni igyekvő XVI. Benedek pápa – aki szintén ott volt a találkozón – a muszlim sejk szavainak hallatán, pontosabban a fordítás elhangzása után indulatosan, sértődötten távozott a helyszínről, s még a tiszteletére rendezett fogadáson sem vett részt. 
Fuád Tuvál, Jeruzsálem római katolikus (latin) pátriárkája volt az, aki a Notre Dame de Franceban még igyekezett csitítani és beszéde abbahagyására bírni a szókimondó muszlim sejket, ám egy nappal később, az Olajfák hegye aljában, a Kidron patak völgyében celebrált pápai szentmise előtt saját maga is hosszasan ecsetelte a palesztin nép szenvedéseit, de a szentatya ezúttal nem távozott. 

A Kidron völgyében a pápai misén
Fuád Tuvál pátriárka a Getsemáne-kert alatti térségen fölállított szabadtéri színpadon, mintegy háromezer hívő előtt az emberiség üdvözöléséért ezen a helyen is szenvedő Jézus Krisztust összehasonlította a 61 esztendeje tartó izraeli megszállás alatt hazájától megfosztott palesztinai arab néppel. A Jordániában született palesztin főpap ezután szólt a Kelet-Jeruzsálemben végrehajtott izraeli házrombolásokról. 
S hogy a szentatyát kibillentse az eddigi meglehetősen Izrael-barát egykedvűségéből, a jeruzsálemi pátriárka beszédét e szavakkal folytatta: „Itt, Kelet-Jeruzsálemben a megszállók állandóan lerombolják a házakat, s ezen helyzet megváltoztatásához szükségünk van a szentatya közbenjárására. Az egyház ezen szerencsétlen sorsú gyermekeinek szorultságuk idején szükségük van a segítő beavatkozásra”, mondta a jelenlevők éljenzése közepette Jézus utolsó éjszakájának színhelyén Fuád Tuvál pátriárka.  
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info