Orosz-amerikai csúcstalálkozót tartottak szerdán New Yorkban, s ezen Dmitrij Medvegyev orosz államfő egy fontos lépést tett az Iránnal kapcsolatos amerikai álláspont felé: elismerte, hogy elkerülhetetlenek lehetnek az Irán elleni szankciók, ha a teheráni vezetés továbbra is folytatja atomprogramját, kihívást intézve ezzel a nemzetközi közösséghez.
"A szankciók ritkán hoznak pozitív eredményeket, de egyes esetekben elkerülhetetlenek" - mondta Medvegyev, miután megbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel. "Segítenünk kell Iránt, hogy jó döntést hozzon" - tette hozzá.
Obama a találkozó után azt mondta újságíróknak, hogy ha az iráni nukleáris programmal kapcsolatos problémát nem tudják megoldani, akkor az világméretekben veszélyezteti az atomfegyverek elterjedését gátló küzdelmet. Hozzátette: ezentúl is komolyan akar tárgyalni Iránnal, de a "komoly, pótlólagos szankciók" lehetősége továbbra is fennáll.
Az orosz-amerikai találkozón Obama szempontjából megfigyelők szerint ez volt a legfőbb kérdéskör. Az iráni atomprogram ügyében a nemzetközi közösség nevében tárgyaló hat nagyhatalom október elsején Genfben újabb megbeszélésre ül össze a teheráni küldöttekkel, s ha a tárgyalásokon nem születik eredmény, akkor az amerikai vezetés szigorúbb szankciók meghozatalát akarja Irán ellen. Márpedig a múltban az oroszok ellenezték az erősebb fellépést. Most viszont - mint egy magas rangú amerikai tanácsadó közölte a megbeszélés után - a két ország Iránnal kapcsolatos álláspontja szinte egybevág.
Az orosz-amerikai csúcstalálkozón (amelyre az teremtett lehetőséget, hogy mindkét vezető részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakának megnyitóján) szóba került a két fél nukleáris arzenáljának csökkentéséről kötendő új szerződés is. Medvegyev közölte: a munka folyik, s a jó kezdet nyomán abban reménykednek, hogy decemberre megszületik a megállapodás. Az orosz elnök egyben ésszerűnek minősítette a múlt heti washingtoni döntést, hogy Obama lemondott a Lengyelországba, illetve a Cseh Köztársaságba korábban tervezett rakétavédelmi rendszer kiépítéséről. Hozzátette: ezzel az amerikaiak figyelembe vették az orosz aggodalmakat.
(MTI)