Moszkvában kezdett tárgyalásokat kedden Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter az iráni atomprogramról tárgyal orosz kollégájával.
Clinton többek között arról fog tárgyalni Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, hogy Oroszország "a nyomásgyakorlás milyen konkrét formáját illetően kész csatlakozni" Washingtonhoz és szövetségeseihez, "ha Irán nem teljesíti (nemzetközi) kötelezettségeit" - fogalmazott a magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő.
Véleménye szerint létfontosságú, hogy Moszkva kézzelfogható jelét adja támogatásának, mert - mint mondta - minél egységesebb a nemzetközi közösség, annál valószínűbb, hogy működőképes lesz az Iránra kifejtett nyomás.
Az amerikai külügyminiszter vasárnap figyelmeztette Iránt, hogy a világ nem vár a végtelenségig arra, hogy Teherán bebizonyítsa, nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére.
Marija Lipman, a moszkvai Carnegie Központ elnevezésű agytröszt elemzője hétfőn úgy vélte, továbbra sincs garancia arra, hogy Oroszország támogatni fogja az Irán elleni szankciók szigorítását.
Irán mellett a két külügyminiszter várhatóan megvitatja az Obama-kormányzat minapi döntését, amellyel lemond a Bush-korszakban tervezett rakétavédelmi rendszer közép-európai telepítési tervéről.
Clinton kedden jogvédőkkel is találkozik, majd fogadja őt Dmitrij Medvegyev, este a Bolsoj Színházban pedig megtekinti Szergej Prokofjev A három narancs szerelmese című operáját.
Ez lesz Clinton külügyminiszterként tett első moszkvai látogatása, amióta Obama elnök, aki júliusban látogatott Oroszországba, ígéretet tett a kapcsolatok "újraindítására".
Kedden Clinton bocsánatot kért, amiért júliusban a törött könyöke miatt nem kísérhette az elnököt Moszkvába. "Mostanra már a könyököm és a kapcsolatok is helyükre kerültek, előrehaladunk, aminek nagyon örülök" - mondta.
(MTI)