Az épület előtt többek közt a "holokauszt-áldozatok" hozzátartozói, és a média tagjai is összezsúfolódtak: mindannyian be akartak jutni a tárgyalásra, hogy kiélvezhessék egy idős beteg ember legyőzése felett érzett alantas ösztöneikből fakadó örömüket. Így mulat a zsidó, avagy a vér szagára gyűlnek Krisztus gyilkosai.
A müncheni bíróságnál összegyűlt tömeg miatt késve kezdődött John Demjanjuk, a háborús bűnökkel vádolt koncentrációs tábori őr pere hétfőn – számolt be helyszíni tudósítójára hivatkozva az AFP hírügynökség. Az épület előtt többek közt a holokauszt-áldozatok hozzátartozói – azaz a törtéánelem legnagyobb hamisításának haszonélvezői – és a média tagjai is összezsúfolódtak: mindannyian be akartak jutni a tárgyalásra. Egy mentőautó is a helyszínre érkezett, azt azonban nem tudni, hogy a 89 éves, a rokonai szerint súlyos beteg Demjanjuk bent volt-e már a bíróságon.
Az Ukrajnában született, majd a háború után az Egyesült Államokba vándorolt Demjanjukot azzal vádolják, hogy a sobibóri koncentrációs tábor őreként 27 ezer 900 zsidó fogoly meggyilkolásában vett részt 1943-ban.
A per egyébként 35 tárgyalási napból áll majd, az utolsót 2010. május 6-ára tűzték ki. Demjanjuk - akit egy müncheni börtönben tartanak fogva – orvosi szakértők szerint olyan rossz egészségi állapotban van, hogy naponta legfeljebb kétszer 90 perces tárgyalást bír ki.
Demjanjuk családja szerint a férfi a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba. Ennél fogva senkinek sem árthatott, ráadásul most már túl beteg ahhoz, hogy bíróság elé állítsák.
Demjanjukot 1988-ban egyszer már halálra ítélték háborús bűnökért Izraelben. A tanúk ugyanis a "Rettegett Iván" néven emlegetett SS-őrként azonosították, aki a treblinkai és a sobibóri megsemmisítő táborokban kegyetlenül bánt a rabokkal. Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban felmentette, mert kétség merült fel abban a tekintetben, hogy valóban ő volt-e "Rettegett Iván". Ez azonban nem volt elég a bosszú népének, muszáj a témát napirenden tartani, különben összedől a hamis mítoszra épülő judeokapitalista rendszer.
(FH nyomán)
Kapcsolódó anyagok: