„Magyarország: Antiszemita mozgalom győzelme a parlamenti választásokon”, így hangzik az izraeli Hírcsatorna 2 nevű tévéállomás híradójának beharangozó címe. „Drámai fordulat”, folytatódik a Jobbikról szóló beszámoló alcíme. Mindenesetre igen aggasztónak tartják Izraelben a Jobbik jó választási eredményét, de örülnek annak, hogy mégsem Vona Gábor, hanem az Izraelt szerető Orbán Viktor alakítja a következő kormányt Budapesten.
Az izraeli Hírcsatorna 2 kora esti híradójában a felvezető riporter elöljáróban közli a nézőkkel, hogy rendkívül jó eredményt ért el a magyarországi parlamenti választásokon a Jobbik nevű szélsőjobboldali párt, egy neonáci mozgalom, amely az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust tűzte zászlajára.
 
 
Árád Nír hírmagyarázó (a fölvételünkön ingre vetkőzve – J. K.) szerint, ami Magyarországon történt, az nagyon aggasztó fejlemény, s a második világháború óta példátlan precedens. „Egyszerűen nem találok megfelelő szavakat a szakmai zsargonunkban ennek a fejleménynek az elítélésére”, jelentette ki a hírmagyarázó, majd megrökönyödve közölte, hogy minden hatodik magyar Vona Gáborra adta le a szavazatát, és a Jobbik több mint 16 százalékot ért el. Ám a jobbközép Fidesz párt ennél lényegesen nagyobb sikert aratott, s így ő tud majd koalíciós partner nélkül is kormányt alakítani.
A hímagyarázó ezután azt javasolja, hogy hallgassák meg együtt Vona Gábort, a párt vezetőjét, aki a zsidó- és cigánygyűlöletet, s általában az idegengyűlöletet állította választási hadjáratának középpontjába. A műsorvezető ezután egy jobbikos választási klip bejátszásával kívánja megmagyarázni, hogy a Jobbik milyen eszközökkel érte el a közel egymillió ember támogatását.
De most következik a beszélgetés lényege: Miként viszonyul majd Izraelhez az új magyar kormány? A hírmagyarázó válaszként hangsúlyozza, hogy a következő kormányt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke alakítja, aki 1998-2002 között volt már miniszterelnök, amikor „igen toleráns volt Izraellel szemben, szereti Izraelt, ő létesítette a budapesti holokauszt múzeumot, törvényt kezdeményezett a holokauszt tagadásának megtiltására (Ezen utóbbi ponton téved a hírmagyarázó, mert ez a dicsőség Mesterházy Attiláé – J. K.), s ezért ebből a szempontból lényeges változás nem várható Magyarországon”, véli az izraeli tévé hírmagyarázója.
Végszóként a hímagyarázó e szavakkal riogatja a nézőket: „Ez Magyarország 2010-ben. Magyarország, az Európai Unió tagja”.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó anyagok: