Moszkva igen barátságtalan gesztusnak tekinti Bulgári elutasító álláspontját azzal az orosz javaslattal kapcsolatban, hogy a NATO és Oroszország védelmi rendszerének összekapcsolását kezdjék az S-300 és S-400-as elhárító-rendszerek telepítésével Bulgária és Románia területére. A két ország kategorikusan elhárítja a javaslatot, mint olyat, ami – ha megvalósulna – az szálláscsinálója lenne egyfajta újólagos orosz befolyásnak.
Nyikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter a moszkvai Carnegie Központban tartott konferencián elhangzott javaslatot követően emlékeztette az érintetteket: Szófia már döntött, biztonságát a NATO-ban, társadalmi-politikai fejlődését pedig az Európai Unió nagy családjában látja biztosítottnak, így köszöni szépen, de nem kér az orosz elhárító-rendszerekből.
A lap emlékeztet rá, Mladenov magatartása már csak azért sem érthető, mert az elmúlt hónapokban amerikai, uniós és nem kevésbé NATO-vezetők részéről több olyan nyilatkozat hangzott el, mely a NATO-orosz kapcsolatok szorosabbra fűzését helyezte kilátásba, egyben kiemelték a biztonsági struktúrák összekapcsolását is európai szinten. Ráadásul az S-400 „Triumf” rendszer – véli a Nyezaviszimaja Gazeta – alkalmasabb a kontinens légterének védelmére, mint a Lengyelországban májusban felállított amerikai Patriotok, különösen, ha az egyre fenyegetőbbé váló iráni ballisztikus rakétakapacitásokra gondolunk.
(Nyezaviszimaja Gazeta, Glóbusz)