Áskenázi a Gázai övezetben
Gábi Áskenázi tábornoknak, az izraeli hadsereg vezérkari főnökének meghallgatásával folytatódott a török segélyhajóraj elleni gyilkos támadás körülményeit kivizsgáló Turcel-bizottság szemfényvesztő színjátéka. Az Izrael által a saját bűncselekményeinek kivizsgálására létrehozott bizottság előtt Áskenázi kijelentette: A Mavi Marmara segélyhajó föltartóztatása idején az izraeli katonák azokra lőttek, akikre kellett.
Gábi Áskenázi tábornoknak, az izraeli hadsereg vezérkari főnökének tanúvallomásával folytatta munkáját szerdán délelőtt a Jáákov Turcel legfelsőbb bírósági exbíró vezette izraeli vizsgálóbizottság a Mavi Marmara török segélyhajó megtámadása során történt események részleteinek tisztázására. Amint azt korábban megírtuk, a Turcel-bizottságot Izrael elsősorban azért hozta létre, hogy elkerülje a nemzetközi vizsgálóbizottság fölállítását.
Gábi Áskenázi (akit még véletlenül sem szabad összetéveszteni Gergényi Péterrel – J. K.) tábornok a bizottsági meghallgatásán, akárcsak Bibi Netanjáhu miniszterelnök hétfőn, majd Éhud Bárák hadügyminiszter kedden, tanúvallomását politikai és stratégiai helyzetmagyarázattal kezdte a föltett kérdésekre való azonnali válaszadás helyett. Áskenázi, háborús bűnös, a 2008 karácsonyán a Gázai övezet ellen indított Öntött ólom fedőnevű irtóháború levezénylője azt fejtegette, hogy a Hamász megerősödése miatt milyen nagy biztonsági jelentőséggel bír a tengeri blokád, mert ezáltal lehet megakadályozni a Hamász fegyverutánpótlását. Áskenázi ezután eldicsekedett azzal, hogy a 2009 januárjában, a Gázai övezet ellen indított háború folyamán az ő kezdeményezésére rendelte el Izrael az addiginál is szigorúbb tengeri blokádot.

Áskenázi tábornok a Turcel-bizottság előtt
A Mavi Marmara török segélyhajó elleni kalóztámadásra rátérve Áskenázi tábornok kijelentette: „Katonáink bátran, odaadóan és az izraeli hadsereg erkölcsi értékeinek megfelelően cselekedtek. Büszke vagyok arra, hogy ilyen nagyszerű katonáink vannak”, mondta a háborús bűnös, majd tanúvallomását így folytatta: „Miután az első katonánk leereszkedett (mármint a helikopterről a hajó fedélzetére – J. K.), a második katonánkat lövés érte (ami nem igaz, mert a hajó utasainál nem volt tűzfegyver – J. K.). Katonáink csak ekkor kezdtek lőni, jogosan, s csak azokra lőttek, akikre kellett”.
Gábi Áskenázi a tanúvallomása elején teljes személyes felelősséget vállalt a történtekért, miután tegnap Éhud Bárák hadügyminiszter és tegnapelőtt Bibi Netanjáhu miniszterelnök gyáván és sunyi módon a vezérkari főnökre hárította a felelősséget.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info