32 éves volt az a katonanő, aki az afganisztáni Baglán tartományban meghalt, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn.

Miért? (A tavaly elhunyt magyar katona temetése)
A törzsőrmester három társa is megsebesült, egyikük kómában van. Az állomány Mazar-e Sharif városba tartott, amikor egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Magyarország volt afganisztáni nagykövete szerint jelentősen romlott a biztonsági helyzet a tartományban. Az elhunyt katonát a honvédség hősi halottjának tekinti, eközben az új ország honvédelmi minisztere kijelentette, katonáink maradnak Afganisztánban. Kérdés: Hende Csaba kinek a minisztere: Obamáé, vagy Orbáné? És van különbség?
32 éves volt az a katonanő, aki az afganisztáni Baglán tartományban meghalt, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn. Férje szintén Afganisztánban szolgált, de néhány nappal korábban már hazatért.
Felrobbantották az autót
A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Benkő Tibor altábornagy, a vezérkari főnök a támadásról annyit közölt, a konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től. Az egyik katona életveszélyesen és két további társuk pedig súlyosan megsérült. A kómában lévő katona hazaszállítását homokvihar nehezíti, a sérülteket így Puli-Humriban látták el. A helyszínen egyébként még jelenleg is harcok folynak, amelyben a magyarokon túl a német és az afgán hadsereg katonái is részt vesznek. A honvédelmi miniszter délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, a katonanőt posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti. Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség kiértesítette, és részvétét fejezte ki a családnak. Az MSZP és a Jobbik is részvétét nyilvánította.
Romlott a helyzet Afganisztánban
Jelentősen romlott a biztonsági helyzet a tartományban az elmúlt évben Baglán tartományban, az ott szolgálatot teljesítő katonák és civilek is panaszkodtak erre - mondta Magyarország volt afganisztáni nagykövete. Mátyus Sándor szerint ennek oka részben az is, hogy a déli országrészben folyó komoly hadműveletek miatt sok fegyveres húzódott északra. Mostanra Baglán két járását is az "ellenséges erők" (ezek nem feltétlenül csak tálibok, bárkit, aki szemben áll a szövetségesekkel, és az afgán hadsereggel, így hívnak) tartják kezükben, és Mátyus Sándor nem is optimista a kilátásokat illetően. "Sajnos ez egy tendencia, a biztonsági helyzet várhatóan romlani fog a jövőben is" - mondta a diplomata a Hírszerzőnek. Baglán jelentősége egyébként stratégiai: itt található a Szalang-hágó, ami a legfőbb összekötő útvonal Dél- és Közép-Ázsia között, ezért is figyelnek rá oda különösen a szembenálló erők. Ráadásul - Mátyus Sándor szerint - az ország egészéhez képest itt beindult valamilyen gazdasági fejlődés, emiatt sokan költöznek ide a menekülttáborokból a kicsivel jobb élet reményében.
Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban
 - 2006. július - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett
 - 2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.
 - 2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben, robbanás következtében, életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.
 - 2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő, magyar katonák egyik gépjárműoszlopát, a tűzharcban személyi sérülés nem történt.
 - 2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt.
 - 2009. május 9. - Pol-e Khomritól északra rátámadtak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
 - 2009. szeptember 19. - Támadás érte az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt.
 - 2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.
(Hírszerző nyomán)
Korábban írtuk:
Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn - közölte a honvédelmi tárca az MTI-vel.
A minisztérium közleménye szerint a magyar idő szerint hétfő hajnalban történt támadásban egy magyar katona életveszélyesen, két társa pedig súlyosan megsérült.
(MTI)
Kapcsolódó anyagok: