A merénylő tettének elkövetése után
Jared Lee Loughner, az Arizona állambeli Tucsonban elkövetett, hat halálos áldozatot és több sebesültet követelt gyilkos merénylet elkövetője ugyanúgy zsidó, mint az egyelőre még élet és halál között lebegő áldozata, Gabrielle Giffords képviselőnő. A gyilkos szülei és a politikus egy zsinagógába járnak, ugyanannak a reform zsidó közösségnek a tagjai.

Tegnap a Fox News tévéállomás még azzal a szenzációs hírrel állt elő, hogy az Arizona állambeli Tucson városban hat embert meggyilkolt, s többeket megsebesített – köztük a zsidó Gabrielle Giffords képviselőnőt – Jared Lee Loughner a Fehér Felsőbbrendűség nevű amerikai antiszemita szervezet tagja, s a Facebookján Adolf Hitler Mein Kampf című könyve a legkedvencebb olvasmányai között van föltüntetve. Fajgyűlölő és antiszemita, aki zsidógyűlölettől átitatva meg akarta gyilkolni a szegény zsidó politikust, gondolhatta a hír hallatán az átlag amerikai. Bevalljuk őszintén, egészen az elmúlt órákig mi is erre gondoltunk.


Aaron rabbinő a politikus fölépüléséért imádkozik

Csakhogy amerikai forrásokra hivatkozva röviddel ezelőtt további érdekes részleteket közölt Jared Lee Loughnerről a Válláh!Hádásot című izraeli héber nyelvű hírportál. A lap szerint a gyilkos merénylő édesanyja, Amy Loughner zsidó, és édesapjával, a goj Randy Loughnerrel együtt ugyanannak a Tucson városbeli reform zsinagógának a hívői, mint a még mindig élet és halál között lebegő képviselőnő, Gabrielle Giffords. Mindhárman a Cháverím (barátok) nevű zsidó kongregáció bejegyzett tagjai.


A gyilkos házi oltára

A reform zsidó közösség és a hozzá tartozó zsinagóga 1973-ban alakult, s jelenleg 140 család tartozik a kötelékébe, köztük a gyilkos és a szülei, valamint a képviselőnő és űrhajós férje. A zsinagóga rabbija, Stephanie Aaron egyébként nő, aki az elmúlt szombaton a közösséggel együtt imát mondott Gabrielle Giffords fölépüléséért. A zsidó vallástörvény, a „háláchá” (הלכה ) értelmében zsidó az, akinek az anyja zsidó. A háláchá szerint a gyilkos merénylő minden szempontból zsidó, míg az életéért küzdő áldozata, Gabrielle Giffords meg a reform zsidók és Izrael Állam úgynevezett "visszatérési törvénye" szerint számít zsidónak.


Gabrielle Giffords szerette a lőfegyvereket

Közben a Daily News című lap hírül adta, hogy Jared Lee Loughner otthonának udvarán furcsa „áldozati szertartás” helyszínére leltek a nyomozók: egy sátorban fölállított oltáron emberi koponyamásolatot, gyertyákat, egy zsák földet és almát találtak, amelynek jelentésének és lényegének megfejtésén már munkálkodnak a bűnügyi pszichológusok.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info