Hat ember meghalt, 12 pedig megsebesült, amikor egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban. A közvetlen közelről fejbelőtt Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a politikus túlélési esélyeivel kapcsolatban, mert az altatás után reagált a hozzá intézett szavakra. A halottak között van Giffords tucsoni stábjának egyik vezetője, egy szövetségi bíró és egy 9 éves kislány is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el.
 
 
A hatóságok a merénylőt, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették. A 22 éves Loughnert, aki egy 9 milliméteres félautomata fegyvert használt, a lövöldözés helyszínén két férfi a földre teperte. Clarence Dupnik, Pima megye seriffje kijelentette, hogy a merénylettel kapcsolatban, amelynek célpontja Gifford volt, egy második személyt is köröznek.

Dupnik szerint Loughner "instabil" személyiség, akinek "elmeproblémája lehet". Előélete során súlyosabb bűncselekményt nem követett el, a legkomolyabb konfliktusa a törvénnyel az volt, hogy 2007-ben kábítószer-fogyasztáshoz szükséges kellékek birtoklása miatt őrizetbe vették. Loughnerről az első jelentések azt állították, hogy az afganisztáni háború veteránja, ám utóbb kiderült, hogy jelentkezését 2008-ban nem fogadta el a hadsereg. Dupnik seriff rámutatott, hogy a merényletben szerepe lehetett az országban erősen kiéleződött politikai ellentéteknek és a felelőtlen, előítéletes nyilatkozatoknak, amelyek befolyásolhatták az instabil lelkületű merénylőt.
A merénylő a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube videó-megosztóra feltöltött, meglehetősen zavaros nyilatkozatainak egyikében azt állította, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan, és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaz a szövetségi kormányzat. Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. Elmeállapotát szakértők vizsgálják. 
Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége, aki a következő űrkomp misszió pilótája lesz. Kelly fivére jelenleg a nemzetközi űrállomáson szolgál. A képviselőnő támogatta az egészségbiztosítási reformot, az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

Jared Lee Loughner, a gyilkos
Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen "értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban". Az elnök televíziós beszédben is elítélte a képviselőnő elleni támadást, akit a barátjának nevezett, és szövetségi segítséget ígért a nyomozásban az arizonai hatóságoknak. Ennek érdekében Robert Mueller, az FBI igazgatója a helyszínre utazott. Obama kijelentette, hogy nem ismeri a támadó indítékát.
John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga ellen irányul. A képviselőházban a novemberi választások nyomán többségbe került republikánusok bejelentették, hogy elhalasztják az egészségügyi reform visszavonásáról tartandó, szerdára kitűzött szavazást.
Korábban írtuk: Több lövéssel megsebesítették szombaton Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőt az arizonai Tucsonban.
Állapotával kapcsolatban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. Egyes források szerint a demokrata párti politikus hat másik személlyel együtt életét vesztette, mások szerint viszont az orvosok a műtőben az életéért küzdenek. A támadót a CNN szerint őrizetbe vették, de kilétét egyelőre nem közölték.
A demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozó, tavaly novemberben harmadszor megválasztott képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták.
A lövöldözésnek legkevesebb tucatnyi sebesültje van. A támadás egyik szemtanúja szerint mintegy 15-20 lövés dördült el.
(MTI, NYT, CNN,  MNO, Reuters nyomán)