A magyar nyelvű médiában is sokat foglalkoztak azzal, hogy a német nemzetiszocialisták, finoman szólva és teljesen érthetően, nem komálták a „degenerált / elfajzott művészet”, azaz az Entartete Kunst (Wiki oldal angolul ITT) „alkotásait”.

Nos, Finnország vezető nemzeti radikális ereje, a Jobbiktól sok tekintetben sokkal jobbra levő Perussuomalaiset (PS) nyíltan kimondja a programjában, hogy egy büdös fillérrel (centtel) sem kívánja támogatni a „modern művészetet”. Helyette kizárólag a tradicionális finn értékeket hirdető művészet kapna csak állami támogatást.

Talán mondanunk sem kell, a PS hihetetlen előretörésétől félő balliberálisok azonnal belekötöttek ebbe (is). (Most a PS 17,9%-on áll és folyamatosan erősödik, ami - mivel Finnországban sok kis párt van és nincsenek Fidesz-vagy MSZP-szerű, bőven 50% fölötti, egyedül is kormányképes nagypártok – valószínűleg miniszteri posztokat jelent majd nekik az áprilisi választások után felálló kormányban.) Az alább látható (finn nyelvű), a hitleri Harmadik Birodalom és a PS jelszavait direkt párhuzamba állító, ballibek által készített YouTube-videón ezt is listázták, mint a PS (amúgy valóban letagadhatatlan, lásd pl. a nyíltan nemzetiszocialista Suomen Sisu-val való átfedést, ill. tagjaik, ideológusaik zsidózását, cigózását, arabozását, niggerezését) nemzetiszocialista voltának bizonyítékát. Az ezt tárgyaló szövegrész a 28. másodperctől kezdődik; fehérrel a PS, utána sárgával Hitler gondolatai. Fordítás:

a.) PS: „...kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna. Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä.” = „[a PS szerint] a finn kultúra-hagyaték megőrzése a legelső helyen áll a posztmodern modern művészet támogatása helyett. A kultúra támogatására fordított állami pénzeket úgy kell elosztani, hogy azok a finn identitást erősítsék.”

b.) Hitler: „vaadimme lakeja, joilla vastustetaan sellaisia taide- ja kirjallisuussuuntauksia, joilla on tuhoava vaikutus kansalliseen elämäämme … ja näitä arvoja luokkaavia esitysten kieltämistä” = „olyan törvényeket követelünk, amelyek fellépnek az olyan művészeti és irodalmi ágak ellen, amelyeknek pusztító hatásuk van a népi-nemzeti életünkre … és amely értékeket megbántó, [azokat kifigurázó] [színházi] jelenetek betiltandók”

Azt hiszem, minden finn büszke lehet arra, hogy egy igazi nemzetiszocialista párt az áprilisi választások egyik nagy győztese! Egy már eleve nagyszerű, a saját érdekeit megvédő, a cigányoknak kőkeményen odacsapó, őket nemes egyszerűséggel agyonlövő, de legalábbis csoportosan szétverő nemzet, nép egy ilyen győzelem után még nagyszerűbb lesz.

A PS vezetője, Timo Soini az ITT található, tegnapelőtti stúdióbeszélgetésben (pontosabban: kínpadon, mert a stúdióban mindenki más megpróbálta kicsinálni – ez utóbbi szót használta pl. az ITTENI beszélgetés címét választó hozzászóló is) mindezt (hogy ti. egy fillért nem szán a „modern művészetnek” nevezett szemétre) 18:07-nél el is mondja.

Kifejezetten szánalmas volt a Timon fogást találni próbáló barmok részéről az, hogy 19:40-nél egyenesen azt követelték tőle (másba már nem tudtak belekötni a szerencsétlenek), idézzen a Kalevalából, ha már azt akarja, hogy térjenek vissza a tradicionális finn értékekhez. Ez olyan, mintha valaki például Vona Gábortól azt követelné, hogy mondjuk teljes versszakokat idézzen a János vitézből, ha már olyan nagy magyar. Szánalmas! A ballibeknek tényleg csak ilyen „érvekre” futja...