A "német" pénzügyminisztérium szerint további tárgyalásokra van szükség a "holokauszt túlélőinek" nyújtandó német nyugdíjak összegéről, mert ennek részleteit még nem dolgozták ki. A tárca csütörtöki közleménye ahhoz a hétfői hírhez kapcsolódik, amelyben a New York-i központú Claims Conference bejelentette, hogy Németország 16 ezerrel több "holokauszt-túlélőnek", köztük volt budapesti gettólakóknak folyósít kárpótló nyugdíjat.
A német pénzügyminisztérium megerősítette: megállapodás született arról, hogy a következő években ki kell terjeszteni a kárpótlási juttatásokat azokra a "túlélőkre", akik eddig nem tartoztak a jogosultak közé, és a könnyítések között van az "üldözöttség" legrövidebb elismerhető időtartamának lerövidítése is.
A németek szerint viszont "a hírekben szereplő számok nem képezték az idei tárgyalások tárgyát, és a pénzügyminisztérium elképzeléseinek sem felelnek meg". Berlin felkérte a Claims Conference-t, hogy vizsgálja fölül a nyilvánosságra hozott számokat, és közölte: a részleteket a jövőben fogják kidolgozni.
A Claims Conference korábbi tájékoztatása szerint jövő évtől az is jogosult lesz tíz éven át havi 290 eurós nyugdíjra, aki nem 18, hanem legalább 12 hónapig volt kénytelen gettóban, rejtőzködve vagy álnéven élni. Ez a szervezet becslése szerint további körülbelül 8 ezer túlélő nyugdíjjogosultságát jelenti.
Külön nyugdíjat kapnának azok a "túlélők", akik már elérték a 75 éves életkort, és kevesebb mint 12 hónapot, de legalább három hónapot töltöttek gettóban. Nekik 240 eurós külön nyugdíj járna, ha Nyugaton élnek, a "volt szovjet blokk országaiban" élők pedig 200 eurót kaphatnának. Az új kárpótlásnak ez a része körülbelül 4500 zsidót érinthet. További 3500 személy azután válhat jogosulttá, ha eléri a 75 éves életkort.
A berlini közleményben hangsúlyozzák, hogy "a német szövetségi kormány számára változatlanul igen magas politikai jelentőséggel bír a holokauszt túlélőinek kárpótlása, és eltökélten felvállalja a nemzetiszocializmus áldozataival szembeni felelősséget. A német kormány a második világháború befejezése óta körülbelül 68 milliárd euró összegű kárpótlást fizetett ki. A mai napig a koncentrációs táborok és gettók több mint 100 ezer túlélője részesül Németországból havi nyugdíjban".
(MTI nyomán)