Venezuela szeretné megerősíteni védelmét, mivel az ország olajkészletei révén könnyen az USA céltáblájává válhat. Ezt saját fegyvervásárlásai mellett (elsősorban tengeralattjárókat és légvédelmi rendszereket szereznek be) baráti hatalmak erőinek beengedésével is szeretné fokozni.
Ezen stratégia részeként Venezuela megengedné Iránnak, hogy építsen egy ballisztikus rakétákat tároló bázist, amely révén amerikai érdekeltségek kerülhetnének az iráni rakéták célkeresztjébe (elsősorban a Panama-csatorna). A legújabb iráni rakéták pedig Floridát is elérhetnék, így egy Iránt vagy Venezuelát ért támadás esetén garantált lehetne az USA-ra mért válaszcsapás. A legújabb Iráni rakéták már több robbanófejesek, és képesek manőverezni is, emiatt az elhárító rendszerek sokkal nehezebben tudják elfogni őket.
Venezuela félelmei nem alaptalanok: az ország rendelkezik a hivatalos OPEC-statisztikák szerint a világ legnagyobb olajtartalékával, amit az Orinoco-medence olajhomok készletének kitermelésének  gazdaságos megoldásaival értek el a venezuelai mérnökök. Így most már Venezuela rendelkezik a világ olajtartalékainak több mint 20%-ával (többel, mint Szaúd-Arábia), amihez az OPEC-kvótákat is újraosztják Venezuela javára. Venezuela pedig fenyegetettsége miatt kénytelen megerősíteni védelmét, és Amerika-ellenes országokkal szövetségre lépni.
Irán és Venezuela együttműködése azonban ennél sokrétűbb: például az Iran Khordo létrehozott az országban már évekkel ezelőtt egy autógyárat, emellett az irániak különböző bányászati területeken is segítik Venezuelát.
(Kuruc.info - Die Welt nyomán)