Több tízezren tüntettek vasárnap Grúzia fővárosában a kormányzat ellen és az ország leggazdagabb embere mellett, aki a politikába bekapcsolódva megindította kampányát az őszi parlamenti választásokra.
Ez volt Grúziában a legnagyobb ellenzéki tüntetés 2009 óta. Bidzina Ivanisvili milliárdos "Grúz álom" néven indított mozgalmat Miheil Szaakasvili elnök ellen, akinek "megbocsáthatatlan hibák" elkövetését hányta a szemére. "Misa, a te időd lejárt, menj el" - követelték a tüntetők. "Igazi demokráciát, igazi szabadságot akarunk, nem tündérmeséket" - mondta az egyikük.
A közvélemény-kutatások szerint Ivanisvili mozgalmának a népszerűsége a szavazni akarók között megközelítette a kormánypártét. A parlamenti választások októberben lesznek, Szaakasvili második elnöki mandátuma 2013-ban ér véget.
Ivanisvili vagyonát a Forbes magazin 4,8 milliárd euróra becsüli. Grúz állampolgárságát a hatóságok megvonták azután, hogy politizálni kezdett, s ezt azzal indokolták, hogy felvette a francia állampolgárságot.
(MTI)
Kapcsolódó: