Több tucatnyi dél-szudáni állampolgárt vett őrizetbe hétfő reggel az izraeli rendőrség egy múlt héten hozott, mintegy 4500 illegális bevándorló kitoloncolását lehetővé tevő bírósági határozata alapján - közölték az izraeli hatóságok. Egy jogvédő szerint a hatóságok bőrszín szerint igazoltatnak.
Az illegális bevándorlással való leszámolást meghirdető kormányzati terv részeként eddig 55 embert vettek őrizetbe. Többségük Dél-Szudánból menekült a zsidó államba, de az előállítottak között van 3 nigériai, 2 ghánai, 2 kínai, egy Fülöp-szigeteki és egy elefántcsontparti is.
Toni Lissi újságírónő és jogvédő az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az őrizetbe vételek többsége a Vörös-tenger partján lévő Eilat városában történt, a bőrszín szerint az utcákon, bankokban, munkahelyeken tartott igazoltatások során.
Becslések szerint az utóbbi pár évben mintegy 60 ezer afrikai lépte át az izraeli határt munkavállalás vagy politikai menedékjog kérése céljából. A lakosság körében az illegálisan Izraelbe érkezőkkel kapcsolatos ellenérzést fokozzák a nekik tulajdonított, egyre szaporodó bűncselekmények. Az utóbbi hetekben több rasszista színezetű idegenellenes megmozdulás is volt az országban.
Az izraeli kormány nemrég anyagi ösztönzőket helyezett kilátásba azoknak bevándorlóknak, akik önként elhagyják az országot. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nemrég annak a véleményének adott hangot, hogy az Afrikából illegálisan bevándorlók özöne komoly fenyegetést jelent az állam "zsidó és demokratikus jellegére".
(MTI)
Kapcsolódó: