Több portugál és spanyolországi lap is úgy értesült a francia AFP hírügynökségtől, hogy a pénteki terrortámadást végrehajtó cabindai gerillaszervezet, a FLEC bejelentette, hamarosan ismét a tettek mezejére lépnek.
A togói válogatott csapatkapitánya a több mint egy napig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok lezárásaként bejelentette, hogy a válogatott enged a kormányfői, de ténylegesen az elnöki utasításnak, és hazautazik. A togói csapat már csak a repülőgép érkezésére vár, hogy a játékosok egy része hazautazzon, másik része pedig visszatérjen klubcsapatához. A Kuruc. info pedig csak azt szeretné  megkérdezni az illetékesektől: minek kell még bekövetkeznie, hogy lefújják végre a niggerek földrészén rendezendő labdarugó vb.-t?
Miközben a togói válogatott hamarosan repülőgépre száll, a csapatukat szállító buszt megtámadó cabindai gerillaszervezet, a Cabinda Enkláve Felszabadítási Frontjának (FLEC) Párizsban élő vezetője, Rodrigues Mingas közleményt adott ki. Mingas kijelentette az AFP-nek, hogy háborúban állnak, amikor minden csapás megengedett, tehát a fegyverek nem fognak hallgatni az enklávéban.
Rodrigues Mingas a kameruni Isaa Hayatou-t, az Afrikai Labdarúgó Szervezet vezetőjét tette felelőssé a történtekért, és nemcsak azért, mert engedélyezte hét mérkőzés lejátszását Cabinda provincia területén, hanem azért is, mert ragaszkodik a meccsek lejátszásához.
Emmanuel Adebayor, akinek pénteken még a halálhírét is keltették, vasárnap kora reggel úgy nyilatkozott, hogy a történtek és a kormány első hazarendelő utasítása ellenére maradnak és játszani fognak, mert nem akarnak gyáván megfutamodni. Délután viszont a csapat már engedelmeskedett Gilbert Houngbo Fossoun, togói kormányfő megismételt és kemény hangú üzenetének: megértjük, hogy a játékosok így akarnak adózni társaik emlékének, de felelőtlenség lenne a hatóságoktól, ha megengednék, hogy tovább maradjanak. A miniszterelnök végül határozottan megismételte, hogy a csapat még vasárnap délután hazautazik.
A pénteki hosszú percekig tartó lövöldözésben életét vesztette az angolai buszsofőr, illetve a csapat két tagja, a másodedző, és a csapat sajtófőnöke. A korábbi hírekkel ellentétben a tartalékkapus, Kodjovi Obilali nem halt meg, őt a dél-afrikai Johannesburg Milpark kórházába szállították, ahol már magához tért, de intenzív osztályon kezelik, mert – ahogy a spanyol El Mundo fogalmazott – lövés érte a háta alsó részét. A togói csapat az angolai szervező bizottság, a COCAN szóvivőjének szombati magyarázata szerint az előírás ellenére busszal utazott, ezért a történtekért elsősorban ők a felelősek.
(sol.pt, publico.clix.pt – Portugália, elmundo.es, lavanguardia.es – Spanyolország, MNO nyomán)