Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint a szavazók vasárnap a kormány teljesítményét is értékelték, Tarlós István örülne, ha az ellenzékkel együttműködésben dolgozhatnának a jövőben a fővárosért, Navracsics Tibor szerint nincs lefutott mérkőzés, Vona Gábor tíz százalékot vár Budapesten. Mit gondoltak a politikusok napközben?
Schmitt Pál köztársasági elnök bízik abban, hogy mindenkit érdekel a saját sorsa, önkormányzatának és városának a sorsa - nyilatkozta az államfő újságíróknak napközben, miután feleségével együtt leadta szavazatát."Bízom abban, hogy akármi is a végeredmény, az emberek tisztában lesznek azzal: ez az egyik legfontosabb lehetőségük, hogy részt vegyenek az ország és a saját sorsuk irányításában" - fogalmazott az államfő. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati választások végeredményét az emberek tiszteletben fogják tartani. Schmitt Pál azt is közölte: vasárnap este bemegy a választási központba. Mert "természetesen érdekel a végeredmény" - tette hozzá.
"Nincs lefutott mérkőzés, bár jók az esélyeink" - mondta Navracsics Tibor. Ugyanakkor "annak is tudatában kell lennünk, hogy az "csak megelőlegezett bizalom", akármilyen eredmény születik is - tette hozzá.A miniszterelnök-helyettes szerint a választáson a megjelenési arány azt mutatja, ami lényegében várható volt, azaz kevesebben mennek el most voksolni, mint a parlamenti választáskor. Sok helyütt a választópolgárok "lefutottnak tekintik" a választást - mondta Navracsics Tibor.
Vona Gábor a kampánycsend idején úgy fogalmazott: az önkormányzati választáson megszokottnál kicsivel alacsonyabb részvételre számít, valamint arra, hogy a Jobbik megismétli az áprilisban elért eredményét. Hozzátette: céljuk, hogy a tavaszinál is több helyen végezzenek a kormánypártok mögött a második helyen. Vona Gábor szerint Budapesten tíz százalék körüli eredményével pártja mind a főpolgármester-választáson, mind a listás szavazáson a harmadik helyet szerezheti meg.

Mesterházy Attila a voksolás után azt mondta:"Azt tapasztaltam meg, hogy azok a települések tudnak sikeresek lenni, ahol nem fertőzi őket a pártpolitika", s remélem Veszprémben is így lesz az elkövetkező időszakban - mondta a szocialista pártelnök. Rámutatott: "mindig az önkormányzatok oldalán fognak állni az elkövetkező négy évben", bármilyen eredmény szülessen is. Az MSZP elnöke szerint nehéz "megsaccolni", hogy milyen lesz a választáson a részvétel, de bízik a magas arányban, hiszen - mint mondta - "az a demokrácia működéséről is sok mindent elmond, hogy hányan tartják fontosnak, hogy elmondják a véleményüket a helyi ügyekről".
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem sokkal reggel fél nyolc után feleségével érkezett szavazni a II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörbe. Akkor elmondta, hogy az emberek nem kizárólag az önkormányzati szempontokat értékelik a vasárnapi választásokon, hanem a kormány teljesítményét is. Kiemelte: a kormány teljesítménye alapján bizonyos abban, hogy a tavaszihoz hasonló nagy Fidesz-KDNP győzelem fog születni. Az emberek pontosan tudják, hogy milyen forradalmi lépéséket tett a Fidesz-KDNP kormány, és azt is pontosan tudják, hogy akkor lehet ezt az irányvonalat tartani, és ezeket az értékeket megvalósítani, ha az önkormányzatok hasonló értékrenddel működnek, mint a kabinet.
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Budapest III. kerületében, az óbudai Waldorf iskolában adta le szavazatát. A politikus 12 óra után érkezett a szavazókörbe, ahol feleségével együtt adta le voksát. A szavazás után arra a kérdésre, hogy ha főpolgármesterré választják őt, együtt tudna-e működni az MSZP-s Horváth Csabával, úgy válaszolt, sokszor bejelentette már, hogy az ellenzéket nemcsak emberszámba, hanem politikusszámba is kívánja venni, és örülne, ha együttműködésben dolgozhatnának a jövőben a fővárosért. A választási részvételt és eredményeket firtató felvetésre Tarlós István azt mondta: "amit este meg lehet számolni, azt nem érdemes tippelgetni". Vasárnap minden eldől - tette hozzá.
Az LMP főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek kevéssel 11 óra után a főváros XII. kerületében, a Márton-hegyi úton szavazott. A főpolgármester-jelölt újságírói kérdésre azt mondta, bíznak abban, hogy jobban tudnak szerepelni a fővárosban, mint a tavaszi országgyűlési választásokon. Az előrejelzések bőven 10 százalék fölötti budapesti eredményt mutatnak az LMP-nek - mondta. Hozzátette: ha sikerül felülmúlniuk a tavaszi eredményt, akkor - meglátásuk szerint - akár öt helyet is kaphatnak a Fővárosi Közgyűlésben.
(MTI)