A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. által közzétett nyertes személyekről szóló tájékoztatás széles körű társadalmi elégedetlenséget váltott ki, de a felháborító eljárást a kormány úgy tűnik tudja még fokozni. A dohánykereskedelem kaotikus állapotát kiváltó eredeti törvényjavaslat kezdeményezője, Lázár János ugyanis újabb módosító javaslattal élt, melynek értelmében a nyilvánvalóan bennfentes személyek által elnyert értékesítési jogosultság legalább 10 százalék garantált haszonnal lenne folytatható a jövőben. Tehát először a Fidesz szétosztott egy ötszázmilliárdos piacot a baráti körének, majd most két és félszeresére emeli ezen piac biztos bevételét - írja közleményében Szilágyi György és Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselői.

Fidesz-módszer: Dől a lé...
A képviselők szerint további súlyos visszaéléseknek enged teret – ugyanakkor nem példa nélküli – a módosító javaslatnak azon rendelkezése, mely szerint az eredménytelenül pályáztatott 1417 kereskedelmi körzet tekintetében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. az értékesítési jogosultságok folytatására „kijelölhet” erre alkalmas személyt. Az alkalmas személy kijelölése mellett a Zrt. újabb pályázat kiírására 3 éven belül nem köteles.
Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy törvényileg garantálnák a lehetőségét az egyébként nyilvánvalóan nemzeti vagyonnak tekintendő jogok pályázati eljárás nélküli ingyenes átengedésének. Kétség nem fér hozzá - állítják a képviselők -, hogy az „alkalmas személyek” körébe a pályázati eljárás eredményhirdetéséből megismert dohánybárók és dohány klánok érdekeltségei tartoznak majd. A Lázár-féle, bevezetni kívánt gyakorlat a termőföld haszonbérletek körében meghonosított, és súlyos kritikákkal érintett „kényszerhasznosítás” metodikáján alapul. A dohánykereskedelem vonatkozásában 44 ezer vállalkozás veszítette el egyik napról a másikra az alapvető tevékenységét, azonban lesznek olyanok, akikre az immár minimálisan 10 százalékos haszonkulccsal kecsegtető feladatok ellátását a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. „rákényszeríti”. "Ez a fideszes gondolkodásmódban természetesen azt jelenti, hogy pályáztatás nélkül az ismerősöknek, a szomszédoknak, a Fidesz csatlósainak három évre biztosítják ezt a lehetőséget" - írja Szilágyi és Volner.
Az egymással láthatóan összefüggő botrányos visszaélések sorozatát a Jobbik az off-shore ügyek feltárásával is megbízott szakértői munkacsoportjával tételesen vizsgálat alá vonja. Ennek jegyében - írják a képviselők - a hivatalos iratok haladéktalan megküldését kértük a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjétől, valamint határozati javaslattal éltünk annak érdekében, hogy az Országgyűlés állítson fel eseti bizottságot az üggyel kapcsolatos nyilvánvaló visszaélések kivizsgálására.
Szilágyi és Volner szerint egyértelműen kijelenthető, hogy Lázár János állítása, mely szerint az újfajta koncepció bevezetésével hétezer magyar család, hétezer magyar kisvállalkozás jut munkához szemenszedett hazugságnak bizonyult.
(Kuruc.info; kép: Scenic)
Frissítés: A Fidesz választókerületi elnökei döntöttek a trafikok sorsáról - az alkoholkereskedelem monopolizációjával juthatnak a jövőben további profithoz a "nemzeti aláírásgyűjtő helyek"
A kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát - tudta meg a hvg.hu több fideszes forrásból. A listát a választókerületi elnökök véleményezték, de volt olyan város is, ahol a kormánypárti frakcióval szavaztatták meg, ki nyithat trafikot. A kormánypárti politikusok több esetben a saját rokonaikat juttatták e lehetőséghez.
„Városunkban a trafikok bérleti jogáról egy frakcióülésen döntöttünk.” – ezt írta a hvg.hu szerkesztőségébe eljuttatott levelében az egyik megyeszékhely fideszes önkormányzati képviselője. A helyi politikust a lap megkereste telefonon, ellenőrizték, nem élt-e vissza valaki a nevével, de megerősítette állítását, viszont ragaszkodott az anonimitáshoz.
Szavai azonban megerősítették a szintén kormánypárti forrásokból származó értesüléseket a dohányboltpályázatok elbírálásának hátteréről. Ezek ugyanis arról szóltak, hogy az általuk ismert településeken a Fidesz választókerületi elnökei döntöttek arról, a pályázók közül kik nyerhetik el a nemzeti dohányboltok megnyitására feljogosító koncessziós jogot.
Mindez pedig magyarázatot adhat azokra a történetekre, amelyek kedd óta látnak nyilvánosságot, és amelyek helyi politikusok dohánykereskedelmi tapasztalat nélküli rokonai, barátai vagy éppen strómanjai által elnyert trafikjogokról szólnak.
Rettenetesen csalódottak és dühösek azok a pályázók, akik vesztettek a dohányboltok koncessziós pályázatán. A kormány azt ígérte, hogy a kisvállalkozókat, az üzletből a családjukat eltartókat, és – pozitív diszkriminációval – a speciális munkaképességűeket hozza helyzetbe. Ezzel szemben a trafikosok zöme bezárhatja a boltot, a kismamák és megváltozott munkaképességűek jó esetben alkalmazottként rúghatnak majd labdába, mert a jelek szerint őket valójában csak pontmaximalizálási adalékként írták bele a pályázatokba.
Ami az elbukott pályázókat leginkább sértette, hogy egyáltalán nem számított a szakmai múlt. „Három napja nem alszom, mert az állam megint elvesz tőlünk mindent. Csak most már nincs, aki az újabb változásig kihúzza” – kesereg Harcsa Lajos, aki 1972 óta üzemelteti Budakalászon, de a trafikpályázaton nem nyertek.
Tömegesen nyertek viszont olyan pályázók, akik soha, egyetlen boltot sem üzemeltettek, sőt, a nyertesnek ítélt pályázatukon túl egyelőre semmijük sincs meg a Nemzeti Dohánybolt megnyitáshoz. A nyertesek listáján például több CBA-vezető, fideszes képviselők – köztük Rogán Antal – szomszédai, jó barátai, feleségei, gyerekei szerepelnek.
Ami a módszert illeti, több vidéki város fideszes vezetéséhez tartozó forrás megerősítette azon értesüléseket, amely szerint a választókerületi elnökök megkapták a területükön dohánybolt nyitására pályázók listáját, hogy véleményezzék azt, majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ez alapján hozta meg a döntését. Ez történt a már idézett képviselő szerint az ő városában is azzal, hogy ott a polgármesteri posztot is betöltő választókerületi elnök a Fidesz-frakciót is bevonta a döntésbe.
A források nem tudták megmondani, pontosan milyen szempontok alapján döntöttek a választókerületi elnökök, de az egyik alföldi városban volt arra is példa, hogy a saját felesége kapta meg az egyik lehetőséget, hogy trafikot nyisson a kisvárosban. A HVG egyik informátorának városában a polgármester és az egyik önkormányzati képviselő testvére is nyert trafikjogot, utóbbi nem is egyet.
A mindezt elmondó fideszesek egyike úgy véli, vidéken nem biztos, hogy nagy üzlet lesz a trafik, de szerinte a kormánypárton belül úgy számolnak: ezek fontos találkozási pontok lesznek, ahol közvetlen kapcsolatban lehet lépni az emberekkel, például ha aláírásokat kell gyűjteni. Pletykaként terjed ugyanakkor a kormánypárti körökben, hogy a következő ciklusban talán az alkohol árusítását is monopolizálják, akkor pedig anyagilag is jövedelmezővé válhatnak az esetleg nemzeti dohány- és italbolttá alakuló üzletek.
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfőn este tette közzé a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amelyek alapján július 1-jével 5415 dohánybolt nyílhat. Azóta áll a bál a dohányboltok koncessziós jogának kiosztása körül, mert a piacot valóban újraosztja kormány: alig-alig maradhat dohányboltos az, aki eddig ebből élt, viszont egyre több nyertes pályázóról derül ki, hogy kormánypárti kötődése van.
(HVG nyomán)