Egy kormánypárti képviselő rokkantnyugdíjas édesapja és a megyei kormánymegbízott kabinetfőnökének felesége is földbirtokossá vált a Nemzeti Földalap Veszprém megyei pályázatának köszönhetően – írja a Blikk.
(A Veszprém megyei Földvédő Bizottság közleményével frissítve.)
A fideszes Szedlák Attila gyógypedagógus neje Balatonvilágoson 34 hektáros szántó bérleti jogát nyerte el, de a képviselő felesége a Jobbik nyomására végül lemondott a balatoni birtokról.
Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő és nemesgörzsönyi polgármester édesapja, Győrffy Sándor Nagyacsádon egy 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát nyerte el húsz évre, de egy helyi forrás szerint az idős férfi egészségi állapota miatt alkalmatlan a gazdálkodásra, egy vadászbaleset miatt leszázalékolták korábban.
Győrffy Balázs első munkahelye a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban volt Veszprémben, az Országgyűlésben a mezőgazdasági bizottság tagja, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke. Vagyonnyilatkozata szerint csaknem húsz hektár föld van a nevén, főleg szántók.
A lap megkérdezte a politikust a pályázatról, aki úgy válaszolt: „Köszönöm a megtisztelő érdeklődésüket, ez remek alkalom önök számára, hogy velem foglalkozzanak, de nem kívánok élni a lehetőséggel” – mondta, majd pofátlanul letette a telefont.
A Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége, Takácsné Légrádi Edina 31 hektárnyi szántót kapott 20 évre Farkasgyepűn, ezért évente 13-14 ezer forintot kell fizetnie hektáronként.
Takácsné mezőgazdasági iskolába járt, földdel később soha sem foglalkozott, ahogy a férje sem – ezt Orbán Imre, a Veszprém megyei Földvédő Bizottság jobbikos vezetője mondta, aki szerint elfogadhatatlan, ha egy politikus a politikai tőkéjét, információs rendszerét felhasználva, mások kárára saját családtagjait juttatja előnyökhöz.
Takácsné Légrádi Edina vidékfejlesztési menedzserként dolgozott a Pápa és Környéke Települési Önkormányzatok Területfejlesztési Társulásában, idetartozik Farkasgyepű is. Férje Bakonyjákó polgármestereként elnökségi tag volt.
(HVG - Blikk - Kuruc.info)
Friss: Veszprém megyei Földvédő Bizottság közleménye
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei szervezetei létrehozták a Veszprém megyei Földvédő Bizottságot.
A bizottság kiemelt feladatának tekinti a megyében történő, külföldiek általi földvásárlások feltárását, kivizsgálását és szükség esetén a jogi lépések megtételét. A bizottság másik kiemelt feladata a botrányos NFA-pályázatok áttekintése, a korrupciógyanús földügyletek feltárása és nyilvánosságra hozatala.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet haszonbérleti pályázati felhívást írt ki, melynek célja családi gazdaságok kialakítása és megerősítése, továbbá az állattenyésztési tevékenység ösztönzése, az állattenyésztés termőföld igényének biztosítása.
Előzetes vizsgálataink megállapították, hogy Veszprém megyében az NFA-pályázatok nyerteseinek egy része nyomaiban sem felel meg a pályázati felhívásban megfogalmazottaknak, a nyertes pályázók között több fideszes csúcspolitikus közeli hozzátartozója található.
Ilyen például Szedlák Attila országgyűlési képviselő, litéri polgármester felesége Szedlák Bernadett, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, nemesgörzsönyi polgármester édesapja Győrffy Sándor, Takács Szabolcs Veszprém megyei Kormányhivatal kabinetvezető felesége Takácsné Légrádi Edina.
Ha megvizsgáljuk a győztesek előéletét, akkor megállapíthatjuk, hogy Szedlák Bernadett foglalkozását tekintve gyógypedagógus, Takácsné Légrádi Edina a farkasgyepűi önkormányzat alkalmazottja, Győrffy Sándor fia Győrffy Balázs rendelkezik ugyan földterülettel, de Győrffy Sándor jelentősen korlátozott látásában, mondhatjuk, vak.
Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért:
Szedlák Bernadett Balatonvilágoson 34 hektárt nyert a pályázaton, értéke 1066 aranykorona.
Győrffy Sándor Nagyacsádon 9,65 hektárt nyert a pályázaton, értéke 250 aranykorona.
Takácsné Légrádi Edina Farkasgyepűn 31,38 hektárt nyert 342 aranykorona értékben.
Eddig is számos probléma merült fel az NFA-pályázatok körül, de ez az első kézzel fogható eset, hogy fideszes csúcspolitikusok közvetlen családtagjai találhatóak a győztesek között.
Úgy gondolom, megengedhetetlen és büntetendő, ha egy politikus politikai tőkéjével és kapcsolatrendszerével visszaélve, családtagjait juttatja kedvező helyzetbe. Jelen esetben a befolyással való üzérkedés, a hivatali hatalommal való visszaélés és a korrupció alapos gyanúja merül fel.
A "nemzeti ügyek kormányának" egyik sarkalatos ügye volt a termőföld, a magyar gazdák földhöz juttatása. Megfogalmazták, hogy 250-300 ezer családot kell termőföldhöz juttatni, így megteremtve a termőföld magyar kézen tartását, munkahelyek létrehozását, az élelmiszer termelés felfuttatását.
Ezzel szemben az NFA pályázatokon és a területalapú támogatásokon a földek java részét a Fideszhez közel álló oligarchák vitték el. Elég csak Csányi Sándor, Leisztinger Tamás, Nyerges Zsolt vagy Mádl István nevét megemlíteni.
A megyében négy kategóriába sorolnám a győzteseket. Az első kategóriába tartoznak azok a gazdák akik Fidesz vagy Magosz tagok. A második kategóriába tartoznak a megyei fideszes csúcspolitikusok családtagjai. A harmadik kategóriát képezik azok a nyertesek, akik mint „alvó ügynökök” vesznek részt az NFA-pályázaton, pénzük nincs, mezőgazdasághoz való viszonyuk nincs, viszont a hátuk mögött ott áll egy stróman. A negyedik kategóriába tartoznak azok a pályázók, akik eddig is a földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. Az ő számarányuk a legkisebb a nyertesek között.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei Földvédő Bizottsága nevében követelem, hogy hozzák nyilvánosságra az NFA-pályázatokon nyertes és vesztes személyek pályázati anyagait, a pályázatokon résztvevők névsorát!
Követelem, hogy a politikailag támogatott nyertesek adják vissza a már elnyert földeket!
Követelem, hogy Szedlák Attila és Győrffy Balázs adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát!
Követelem, hogy Takács Szabolcs mondjon le a megyei kormányhivatalnál betöltött kabinetvezetői állásáról!
Követelem, hogy hozzák nyilvánosságra ki, milyen elvek alapján döntött a győztes pályázatok elbírálását illetően!
Kiesett az első tégla, kiverjük a többit is...
Orbán Imre
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Veszprém megyei Földvédő Bizottság
Kapcsolódó: