Megemlékeztek kedden az Auschwitz-birkenaui Emlékhelyen és Múzeumban arról, hogy hetven évvel ezelőtt kötötték az egyetlen házasságot az egykori munkatáborban.
Zoom
Margarita Ferrer, a köztársaságiak oldalán harcoló spanyol nő és Rudolf Friemel osztrák kommunista a németek különleges engedélyével tarthatott esküvőt, amelyen ott lehetett a pár fia, a vőlegény apja és fivére is.
Rudolf Friemel és Margarita Ferrer 1937-ben Spanyolországban ismerkedett meg, ahol az osztrák férfi a köztársaságiak oldalán, a nemzetközi brigádokban harcolt a 1936-tól 1939-ig tartó polgárháborúban.

A köztársaság bukása után a pár gyermekével együtt Franciaországba települt, ahol Rudolf Friemelt a németek letartóztatták, és Auschwitzba vitték.
Az esküvőre a kopaszra nyírt vőlegény kivételesen megnöveszthette haját, sőt öltönyt és nyakkendőt viselhetett, amelyet az SS-őröktől kapott kölcsön. Egy lengyel fogoly, Wilhelm Brasse fényképeket készíthetett az esküvőről, amely után a pár a nászéjszakára megkapta a 24-es blokk egyik szobáját.
Zoom
A nő Edi nevű fiát is magával vihette. Hallatlan népirtás...
Az újdonsült feleség, Margarita Ferrer, aki nem volt fogoly, másnap elhagyta a lágert. Ez volt az utolsó alkalom, hogy láthatták egymást, mert férjét, aki a fent leírt örömök ellenére nem bírt nyugton maradni, néhány hónappal később egy szökési kísérlet után felakasztották.
És a zsidók hálája...
Németországban letartóztattak egy 93 éves egykori auschwitzi őrt. A férfi ellen gyilkosságokban való többszörös részvétel miatt indítottak eljárást – adta hírül kedden Schwerin város ügyészségének szóvivője.
Stefan Urbanek azt mondta, hogy a gyanúsítottat megvizsgáltatták egy orvossal, aki szerint az idős ember egészsége nem akadályozza a letartóztatást.
A férfi az SS kötelékében szolgált 1944 szeptemberében a munkatáborban. A holomese szerint abban a hónapban legalább 1700 rab került gázkamrába (de persze az is lehet, hogy ki is sétáltak onnan, akár többször is, mint Michael Howard nagy-britanniai politikus nénikéje... de persze csak ha nem volt náluk pisis zokni - a szerk.).
Februárban a stuttgarti ügyészség tartóztatott le 88, 92 és 94 éves férfiakat hasonló gyanú alapján. Őket börtönkórházba vitték, és ott is tartják őket, amíg véget ér ügyükben a nyomozás.
Tavaly szeptemberben a német szövetségi ügyészség körülbelül harminc, gyaníthatóan hajdani auschwitzi őr letartóztatását javasolta. Ezután a tartományi és városi ügyészségek dolga a gyanúsítottak ellen vizsgálódni, és kellő megalapozottság esetén elrendelni letartóztatásukat.
(MTI nyomán)